Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire kell tartani a...

Mennyire kell tartani a macskapisitől a homokozóban?

Figyelt kérdés

Kisfiam 16 hónapos, javában megy a játszóterezés. Jó környéken lakunk, de sajnos tudomásomra jutott, hogy a háztömbünk saját kertjében lévő kis homokozóba előszeretettel járnak kóbor macskák... Kisfiam sajnos nagy "ínyenc", és bizony nem kevés homokot nyelt már..

Kiegészíteném a kérdésem a következővel: kell-e féljünk attól, hogy bármilyen betegséget elkaphatott? Ha igen, mikor, és hogyan derül(ne) ez ki?

2011. jún. 1. 20:54
 1/10 anonim ***** válasza:
Nálunk a családban (unokatesómnak gyerekkorában) volt fülgyulladása, állítólag a homok miatt. Sajna többet nem tudok. Ma volt az Aktívban, hogy egysejtű valamit terjeszthetnek a kutya-macsaka, ami nagyon veszélyes tud lenni. Hátha ír még valaki.
2011. jún. 1. 21:51
 2/10 anonim ***** válasza:

Én is úgy tudom, hogy terjesztenek valamit a macskák és a kutyák. Belinkelek pár oldalt, hátha segít.

[link]

[link] Ebben megtaláltam (talán) a választ::

Kutyáknak (és a macskáknak is ) több olyan bélben élősködő férge is van, ami ránk, emberekre is komoly veszélyt jelenthet. Ezeket természetesen a nagydolguk végzése során bárhova lerakhatják, előszeretettel teszik ezt olyan helyen, ahol el lehet ásni (mint például a homokozók). Mivel a kis férgek vagy petéik elég ellenállóak, innen egyenes út vezet a gyerekek kezére, szájába, szemébe, és csak a szerencsén múlik, hogy kis vagy nagy baj lesz belőle.

[link]

De találtam mást is, állítólag vakságot is okozhat, ha a véráramba kerülnek az ürülékekeben található a lárvák.

2011. jún. 1. 22:14
 3/10 anonim ***** válasza:
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire veszélyes a homokozás. Ha nem írsz, nem igen nézek utána. :(
2011. jún. 1. 22:15
 4/10 anonim ***** válasza:

Macskapisi? Mégha csak pisilnének, de a macskák a homokba végzik a dolgukat.

Én betegségek ide-oda (mert nem hinném, hogy ettől annyira tartani kell) undorítónak tartom és legkevésbé sem ínyencségnek a kakis-pisis homokot. Én nem engedtem a gyerekeimnek és pont a napokban szólt egy kisgyerek anyukájának a 4 éves fiam, te nem zavar, hogy ezt a homokot eszi a fiad? És anyuka vállat vont. Számomra ez furcsa.

2011. jún. 1. 23:14
 5/10 anonim ***** válasza:
Ja igen most jutott eszembe, egy régi csoporttársamnak megvakult a gyereke a macskakakis homoktól. Hogy milyen betegséget szedett össze nem tudom, de ennek a betegségnek szövödménye volt a vakság.
2011. jún. 1. 23:15
 6/10 A kérdező kommentje:
Sajnos nem túl megnyugtatóak a válaszok, de mindenkinek köszönöm. Kedves 23:14-es, én sem szeletelem fel a homoksütit a Fiamnak, de olyan kis szertelen, hogy óhatatlanul is került már a szájába, ahogy szórta magára.:( Pont azért tettem fel a kérdést, mert alapvetően eléggé aggódós anyuka vagyok, és nem tudom már mit túlzok el. Tudom, hogy ez veszélyes, csak azt nem, hogy védhetném ki. Ne vigyem addig oda, amíg mindent a szájába vesz? Sajnos az csak utólag derült ki, hogy (állítólag) járnak oda macskák. Ha esetleg betegséget okozhat, az milyen tünetekkel jár, és mikor derül ki? Ha volt is a homokozóba macska, mennyi idő múlva nem lesz már fertőző?
2011. jún. 2. 10:13
 7/10 anonim ***** válasza:
Saját háztömb saját kertjében talán meg lehet azt oldani, hogy a homokot kicserélitek és a homokozót lefeditek. Vannak erre a célra való ponyvák, így a kóbor macskák nem tudnak belecsinálni. A közelünkben van egy bölcsöde, ott láttam, hogy így oldják meg. Napközben leszedik a ponyvát, amikor nem játszanak az udvaron, akkor meg letakarják.
2011. jún. 2. 11:49
 8/10 anonim ***** válasza:

úgy hívják toxoplazmózis (keress rá és olvasd el a tüneteket)

Hazánkban ez a többnyire macskák által terjesztett betegség fordul elő a leggyakrabban. Ha erős immunrendszerrel rendelkezel, akár teljesen tünetmentesen is átvészelheted a betegség lefolyását, gyengébb immurendszer esetében azonban súlyos szervi tüneteket okozhat. A legveszélyeztetettebb azonban a magzat, aki a fertőzött anyától könnyen elkaphatja a betegséget, ami következtében ideghártya-gyulladással, vagy vízfejűséggel jöhet a világra. A betegség lappangási ideje egy és három hét között terjedhet, tünetként pedig hőemelkedés, láz, nyirokcsomó-duzzanat illetve máj- és lépmegnagyobbodás is jelentkezhet. Gyógyszeres kezelésre csak akkor van szükség, ha a betegség a szemet is megtámadja, egyébként a kór magától gyógyul.

2011. jún. 2. 12:36
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2011. jún. 3. 00:05
 10/10 anonim ***** válasza:
Erről volt szó a múltkor a tv2-őn is? A toxoplazmózisról? Ott az egyik kislánynak belső cisztái keletkeztek a hasában, amik kifakadtak, agyon volt szabdalva szegénynek a hasa és még mindig kering a vérében, az egysejtű valami. Ő kutyától kapta a fertőzést. Csak ugye én sem tudtam teljesen nézni a kisfiam miatt a riportot.
2011. jún. 3. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!