Bárányhimlős gyereket lehet fürdetni? Mivel?
A BÁRÁNYHIMLŐS BETEG HELYES KEZELÉSE
A betegség kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. A helyes kezelés csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Tartsuk be az alábbi szabályokat:
•A viszketést legfeljebb nagyon vékonyan szórt mentolos hintőporral szabad enyhíteni. A hólyagos bőrt nem szabad bekenni semmilyen krémmel, habbal, tilos a nedves borogatás! Régebben előszeretettel ajánlották a rázókeverék (cinkrázó) használatát, mára azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy hatása inkább ártalmas, mint jótékony. Érdemes betartani ezeket a tanácsokat, mert a fenti szerek használata miatt továbbterjedhet a fertőzés, akár életre szóló hegeket okozva.
•A bakteriális felülfertőzés veszélye miatt a bőrt tisztán kell tartani, szappannal és vízzel gyakran le lehet mosni. Zuhanyozni tehát kell, az ülőfürdő viszont kifejezetten nem javasolt, a hólyagoknak nem tesz jót az áztatás.
•A hólyagok elvakarásának megakadályozásához a körmöket le kell vágni, a kezeket és a ruházatot tisztán és szárazon kell tartani. Puha törölközőt használjunk, és ne dörzsöljük vele a bőrt, csak óvatosan itassuk fel vele a nedvességet. Hajat is lehet mosni, de szárításnál és fésülésnél vigyázzunk, nehogy a hólyagokat felsértsük!
•A bárányhimlős beteget szobahőmérsékleten kell ápolni, ne tartsuk dunsztban.
•Gyakran merül fel a szobafogság kérdése. A bárányhimlős beteget lehet levegőre vinni, néhány perces séta, vagy amíg pl. ki-, beszáll az autóból, nem árt semmit. Azért nem ajánlják ezt, mert egyrészt minden betegség hamarabb átvészelhető nyugalomban, másrészt pedig fertőző betegségről van szó, és, mivel a bárányhimlő cseppfertőzés útján terjed, a beteg a szabadban is éppen ugyanúgy fertőz, mint egy zárt helyen. Harmadrészt a környezetben sokkal nagyobb az esélye annak, hogy újabb fertőzések érhetik, amire ilyenkor fogékonyabbak, mint más esetben.
•A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak. A hólyagok pörkösödésekor már ismét mehet közösségbe a gyermek.
•A bárányhimlőn már átesett nagyit nem kell félteni a bárányhimlős unokától! A nagyszülő idősebb kora ellenére sem fertőződik meg újra bárányhimlővel. Ha találkozik a bárányhimlős unokájával, azzal saját maga tehet az övsömör megelőzéséért.
1,5 éves lányom nemrég volt himlős, én így csináltam, ha megfogadod megfogadod, ha nem nem, mert mindenki mást mond, és más volt régen, más van most.
- 2 naponta egy gyors tusolás, ez addig tartott így míg a pöttyök fent vannak, majd 3 hét. Utána a szokásos fürdés fürdetővel. Semmivel nem fürdettem, csak egy gyors tusolás, azt is úgy, hogy egy szivacsról csurgattam rá a vizet, hogy ne az erős tus érje a bőrét.
- Viszketésre Fenistil cseppet (receptköteles) [link] Zyrtec cseppet [link] ajánlom, mi az utóbbit használtuk.
Ne engedd, hogy elvakarja, mert később meglátszik majd neki és nehogy tovább vigye a fertőzést, a lányomnak is egy-kettő meg fog látszani, mert hiába nem vakarta el, a fején, csak neki dörzsölte valaminek.
- Lázra, mert előfordul, hogy lesz láza nurofen szuszpenziót adtam neki.
- Egy hétig szobafogságban volt, még az udvarra sem mentünk ki, mert ilyenkor könnyebben elkaphat bármit, fogékonyabb a betegségekre és mivel fertőző a betegség. Utána 5-10 perceket töltöttünk kint az udvaron, de 2 hétig nem mentünk közösségbe, vendégségbe.
- A pöttyökre semmit sem lehet kenni, most ez a trendi, régen nekünk jó volt. Állítólag elfertőződik, mert a rázókenőcs alatt nem szellőzik a bőr.
Köszönöm a válaszokat-tanácsokat!Várom a továbbiakat!Ma beszélgettem az egyik anyukával a házból,akinek a lánya most volt himlős és a fiam csoportársa.Azt mondta,nekik mentholos hintőport meg v.mi habot irt fel a dokijuk és szódabikarbónás vizzel fürdette+sima vizzel a lányát.A fiamat eddig még nem verte ki a himlő,pedig az ő csoportjukban most tombol.Várakozó állásponton vagyok még vele,de legalább a kicsivel túl leszünk már rajta.Jönnek ki rajta azért a pöttyöcskék,némelyik aprón is hólyagos már.Amúgy jókedvű,játszik.
Fenistil cseppem van itthon,többször is adtam már a gyerekeknek,hurutos állapotban azt szokott felirni a dokink.Adtam is a lányomnak most is belőle,köszönöm a tippet!
Nekünk a dokinéni a szódabikarbónás fürdőt javasolta, a lényeg, hogy ne legyen túl meleg. Kiválóan csillapította a viszketést.
Mi szedtünk mellé homeos bogyót, egész jól alakult, nem nagyon vakarta.
Szia!
Az én gyerekeim is idén voltak himlősek,a mi doktornénink azt mondta,hogy akár több gyors zuhany is lehet az elején,az nyugtatja a bőrt.
Nekünk csak fenistil cseppet,és calcium pezsgőtablettát írt fel az orvos,hintőport,kenceficét már nem szabad használni,ha bejut a bőr alá allergiát okozhat.
Jobbulást a picinek!
Ma voltunk dokinál,Fenistil cseppet irt fel,meg mentolos hintőport.Ami érdekes,kérdeztem a dokitól,hogyan fürdessem,azt mondta,ahogy szoktam,úgy lehet most is.Nem kell szódabikarbónás vizzel se,meg sima vizzel se.Én azért nem fogom a fürdetőt használni,amig pöttyös...
A hajas fejbőrt is lehet hintőporozni?Van állitólag v.mi holland kenőcs is v. hab a himlőre,annak nem tudja valaki a nevét?
Az én kislányom is most bárányhimlős.
Lenne egy olyan kérdésem hogy a szódabikarbónás fürdést
azt állóvizben kell elvégezni. Igaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!