Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mire jó a down-kór szűrés?...

Mire jó a down-kór szűrés? Bővebben lent

Figyelt kérdés
Azt tudom persze,hogy kiszűrje beteg e a baba,de ez változtat valami? Ha megtudja valaki hogy down-kóros a baba akit úgy várt,akkor elvetetné? Vagy legalább előre megtudja,hogy mire számíthat? Bocsi a hülye kérdésért,nekem még nincs gyerekem,csak érdekelne. Köszönöm a válaszokat
2011. márc. 20. 12:39
 1/9 anonim ***** válasza:
65%
na erre én is kíváncsi vagyok....bocsi az off-ért, de ezen én is gondolkoztam már.
2011. márc. 20. 12:46
 2/9 anonim ***** válasza:
90%

Én nem tartanám meg. Biztosan le leszek pontozva, de nem érzem magam annyira erősnek, hogy vállaljam így is, főleg, hogy még teljesen egészségesen is mennyire nehéz az élet.

Az is eszembe jutott, hogy mi van, ha meghalunk az apjával, akkor nem lesz neki senkije, aki vigyázna rá, még kevesebb lenne az esélye a teljes boldog életre.

Minden tiszteletem azoké, akik így is vállalják, elképesztő erejük van, nekem sajna nincs.

Pedig ismerek down kóros gyerekeket, nagyon szeretetreméltóak, és tündériek, de saját véleményem az, hogy lelkileg óriási teher lenne a számomra.

2011. márc. 20. 12:55
 3/9 anonim ***** válasza:
57%

Én először is úgy gondolom-és több nővér is osztja a nézetem- hogy semmire nem jó a dawn szűrés, egyet kivéve, hogy az anya fizessen!! Mert azt hiszi, ezzel megveheti a babája egészségét...

Én mindkét babámnál csak a sima AFP-t csináltattam meg, ami szintén csak arra jó, hogy ha valami van, utánanézzenek, de igazából nem sokra jó. A fizetős meg semmivel sem többre!! A dokik mondták! Csak az anya megnyugtatja magát, hogy elment 4 vizsgálatra, kiadott huszonezer ftot és egészséges lesz a babája-ami ugye közel sem biztos.

Amúgy a másik gondolat, sokan igen, elvetetnék. Én nem. Hacsak élettel nem összeegyeztethető állapotban van, akkor meg szerintem nem is engedik megtartani. Szóval nem, nem vetetném el, ha valami eltérés mutatkozna.

2011. márc. 20. 12:57
 4/9 anonim ***** válasza:
91%
Én a saját nevemben tudok nyilatkozni.Nekem volt már egy egészséges fiam,amikor 35 évesen ismét babát vártam.Úgy gondoltuk a férjemmel együtt,hogy megcsináltatom az integrált tesztet,mert az 94-95%-os találati aránnyal bír.Az eredményem lesújtó lett:1:120 az esély,hogy Down kóros a baba.Vállaltam az amniocentézist,mert megbeszéltük,ha az eredmény pozitív NEM vállaljuk a beteg babát.A vizsgálat simán zajlott,az eredmény pedig negatív lett!Azóta már lassan 3 éve a kicsi,és tervezzük a 3. babát.DE!Én többet se kombinált,se integrált,se semmilyen tesztet nem csináltatok,hanem egyből a korinboholybiposziát(CVS-t),mert azt már a 10.héten is megcsinálják,2 hét alatt eredménye van,és ez-akárcsak az amnio-100 %-os.A tesztek csak valószínűség számítások,senki nem garantálja,hogy beteg/nem beteg a baba.És meg lehet kövezni,mi nem tudnánk vállalni egy beteg babát.Lehet,hogy gyávaság,vagy önzőség,de mi tudjuk,hogy mit bírunk,és úgy gondolom,mivel mi hozzuk meg ezeket a döntéseket,nekünk kell a lelkiismeretünkkel is elszámolnunk.Senkinek nincs joga bírálni senkit,még akkor sem,ha elveteti a beteg babát(ezt nem Nektek szántam,kedves kérdező,és 1. válaszoló,csak azoknak,akik azt mondják,hogy igenis meg kell tartani,ha beteg a baba,akkor is Isten ajándéka stb.).
2011. márc. 20. 13:04
 5/9 anonim ***** válasza:
Döntési lehetőséget kap, akar e ilyen életet a gyerekének (amit a Down-osok élnek) vagy nem. Igen elvetetheti, ahogy nagyon sokan el is vetetik.
2011. márc. 20. 13:09
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
A 13.04-es vagyok-Még annyit,hogy nem minden esetben vetetném el,de ha kiderül,hogy pl.Down,Edwards,Rett,Tuorett,Patau, stb. szindrómás akkor biztos.Ha mondjuk vérzékeny,vagy törpe növésű,vagy valamilyen kezelhető anyagcsere problémája van,akkor-úgy gondolom-megtartanám.
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Utolsó: megértelek,hiszen ha valakinek beteg gyereke születik,az mindenki életét drasztikusan megváltoztatja: szülőkét,testvérekét,és egész életre szóló felelőség. Azért kérdeztem így,mert mivel én még nem voltam ilyen helyzetbe,nem tudom mit tennék.
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Amikor a 18 hetes genetikai ultrahangon rosszak voltak az eredményeim,és az orvos azt mondta,hogy valószínű down-os lesz a babám,mi megbeszéltük a férjemmel,hogy semmiképpen nem tartjuk meg:(.Van baráti körben down-os gyerek,és tudom,hogy ez mivel jár.

Elküldött az orvos magzatvíz vizsgálatra,ha nem lett volna negatív az eredmény meg kellett volna 23-24 hetesen szülnöm,megpróbáltunk az 5 hét alatt(amíg vártuk az eredményt)erre felkészülni.

Szerencsére semmi baja nem lett,egészségesen született meg a kisfiam.

Volt ismerősöm,akinek a 16.héten derült ki,hogy a babának az egyik keze nincs meg könyöktől,neki is megindították 16 hetesen a szülést:(!

2011. márc. 20. 13:57
 9/9 anonim ***** válasza:

Mi az élettel összeegyeztethetetlen?

Nekünk a 16.hetes vizsgálaton minden rendben volt. A 20 hetes Ultrahangon már nem igazán. Azt mondták,hogy menjünk máshova is vizsgálatra. Voltunk 2 ultrahangon, vérvételen, különböző teszteken.

3 hét múlva még mindig nem tudtunk semmit, csak azt, hogy a dokik szerint ez nem megtartható. Ezt nem mondták ki, de amikor a 4. orvos kérdezi meg, hogy biztos akarják ezt a hercehurcát, van könnyebb út is. Az egyik megjegyezte, hogy "szülés" után már 2 nappal haza is engednek, egy hátváge alatt otthon vagyok.

Mivel a 28. héten sem tudtak semmit, elküldtem őket a fenébe.

Végül a 41. héten 4870 grammal megszületett az én kis tündérem. Az első 3 hónapot kórházban töltöttük. Volt 4 műtétje. igaz, nem élhet majd teljes életet, mert nem lehet gyereke, de ma már egy örökmozgó 4 éves, akiről senki meg nem mondaná, hogy az orvosok szerit meg sem kellett volna szülni.

2011. márc. 20. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!