Ha a két lány unokatestvéremnek szívbeteg babája született, mennyi az esélye, hogy az én babámnak is baj lesz a szívével?
Figyelt kérdés
Anyu testvérének a lányairól van szó. A családban nem volt szívbeteg.2011. márc. 5. 22:36
1/3 anonim válasza:
Az már elég távoli rokonság, százalékot nem tudok írni, de tudni kellene, hogy ki a rossz gén hordozó, ha van ilyen és nem csak 2 szerencsétlen véletlenről van szó.
2/3 anonim válasza:
A veleszületett szívbetegségek között olyan genetikai eredetű ami öröklődik alig van. Ha genetikai eredetű is a dolog akkor az a gén szerzett sérülése. A szívbetegségek többi oka lehet még valamilyen külső környezeti hatás vagy valamilyen vírus fertőzés. (akár olyan is ami az anyánál nem is okoz tüneteket) A szívfejlődése egy rendkívül bonyolult folyamat,ami a fent megnevezett három okból valamilyen zavart szenved akkor születik szívbetegen a baba. Az esetek nagy részében egyébként utólag pontosan soha ki nem derül, hogy mi volt a tényleges ok, Bonyolult dolgok ezek mert pl. ikreknél is előfordul, hogy csak az egyik születik betegen, pedig őket elméletileg ugyanazok a hatások érik. A genetikusok azt mondják, hogy nem a veleszületett szívbetegség hanem az arra való hajlam ami örökölhető. A szívrendellenességek a az egyik leggyakoribb problémák. (100 gyerek közül egyet érint) Akinek a családjában már előfordult ott az általános kockázatnál egy kicsit nagyobb a valószínűsége. Ez a nagyobb valószínűség pár százalékot jelent, ezért az érintettség okán érdemes külön magzati szívultrahangra menni.
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Sajnos az egyik baba nem élhetett néhány napnál tovább, a másik pedig műtét előtt áll. Nagyon ijesztő ez számomra és aggódni kezdtem, mi lesz, ha az én babámmal is történik valami.
2011. márc. 7. 10:25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!