Felhalmozott szabadság?
Mivel a szabadság csak a tgyás idejére és a gyed első évére jár, meg kell nézni, hogy akkor hány éves voltál, a munka törvénykönyvében benne van, hogy hány nap jár.
A pótnapokat mindig az adott tárgyévben, év elején kell igényelni.
Én úgy tudom, hogy azt nem fizethetik ki hanem ki kell adni, mielőtt visszamész dolgozni.
Én meg azt nem tudtam, hogy csak tgyás és a gyed első évére jár a szabi. Én most megyek vissza, de nekem a 2 évre járó szabit adják ki. Most akkor hogy van ez?
Utolsónak:
A kismamás-babás szabik ezekből tevődhetnek össze:
- ha a szülés évéből még volt bent éves szabi (természetesen mindenkinek az adott életkori szabis napok szerint)
- tgyás, illetve a szülési szabadság teljes idejére az éves szabi időarányos része (nagyjából fél éves szabi)
- gyed első évére (gyakorlatilag egy év szabija)
- plusz amikor visszamegy az anya dolgozni, az adott éves szabi (ha nem jan. 1-én megy vissza, akkor időarányos része)
- ezekhez hozzáadódhat a gyerek(ek) után járó éves pótnapok, ha az adott év elején (ill. év közben a gyerek születésekor) az anya kérte.
Az aktuális éves szabadságot nem kell azonnal kivenni, de ha év közben megy vissza ember lánya dolgozni, akkor mondhatják, hogy az X. éves napból Y-t vegyen ki mielőtt ténylegesen munkába áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!