Ikerszülés esetén 2X5 nap szabadság jár az apáknak?
Nem hinném.
Attól mert ikrek születnek miért duplázódna a járó szabadnap??
Én is ikreket várok, árpilis elejére.
Kár, hogy ez így van, lehet, hogy egy gyermekágyas időszak, de dupla öröm mellett dupla munka is. Sajna nekem a párom mellett más segítőkéz nem igen lesz a közelemben (családi háttér nuku), ezért igen jól jönne, ha ő 2x5 napot lehetne velünk....
A neten ennyit találtam, de itt csak az szerepel, hogy gyermeke születése esetén...:
Munka Törvénykönyve: 138/A. §
Beiktatta: 2002. évi LIII. törvény 50. § (1). Hatályos: 2002. XII. 18-tól. 2002. december 1-jén vagy azt követően született gyermek tekintetében kell alkalmazni.
(1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt kedvezmény abban az esetben is megilleti az apát, ha gyermeke halva születik, vagy meghal.
(3) Az (1) bekezdés alkalmazása során apa alatt a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti vagy örökbe fogadó apát kell érteni.
(4) A munkaidő-kedvezmény tartamára járó távolléti díj kifizetése — az állami költségvetés terhére — kormányrendelet alapján történik.
Teljesen komolyan gondolom. Nem is tudnak megfogni, mert a jogszabályban sincs benne, hogy gyermeke, vagy gyermekei.
Az első öt napra beadom az első gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a másodikat pedig a másikkal fogom igényelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!