Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kik vehetik igénybe a Szocpolt...

Kik vehetik igénybe a Szocpolt és mire vehető fel?

Figyelt kérdés
2009. febr. 9. 20:02
 1/4 anonim ***** válasza:

opsz ez nem idevalósi kérdés!

A szocpolt gyermekek után lehet igénybe venni, szóval akinek van gyermeke, vagy vállalja, hogy 5 éven belül lesz.

Az is igényelheti, akinek rokkant eltartottja van.

Ha vállalt gyermek nem születik meg 5 éven belül, vagy a terhesség nem valósul meg, akkor vissza kell fizetni, kivéve ha orvos igazolja, hogy a meddőség az 5 éves időszak alatt következett be.

Mire?::

használt lakás vásárlására akár lakáshitellel is-ekkor a hitelintézetnek kell jelezni az igényt.

ilyenkor fele összeg jár, mint új lakás vásárlásnál.

Ha már van lakásod, akkor csak költözés esetén vehető igénybe, de csak ha a következő lakás nagyobb mint a jelenlegi.

Házépítéshez is lehet, de akkor építkezési szintenként utólag fizetik ki.

Feltétele mindenképpen eltartottakhoz kötött.

Remélem segítettem.

2009. febr. 9. 20:23
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszi a választ

Aha értem

Hátakkor mi lecsúsztunk.Mert már vásároltunk lakást.De ha mondjuk hitel kiváltásra lehet használni akkor hol lehetne ennek utána járni.?

2009. febr. 9. 20:48
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem lehet!

Ugyanez a bajom!

5 éve vettem hitellel egy lakást és nem lehet utólag kérni a szocpolt, csak ha nagyobbra cserélné. Megkérdeztem, mert 8 hetes a fiam.

Most már csak annyi a kedvezmény, hogy 18 éves koráig igénybevehetem csere esetén, ha addig ez marad a törvény.

FHB-nál vagyok, de igazából a bank mindegy.

Meg ha az adókedvezményeknél már letelt az 5 év, akkor ha van gyermeketek, vagy a 6. évben lett, mint nekünk most, akkor az adókedvezmény időkorlát nélkül igénybevehető, ha a lakásvásárláskor-hitelfelvételkor nem voltál jogosult a szocpol-ra( LÉK-re) Ehhez a banktól kell kérni igazolást és az adóbevallásnál az adós vagy az adóstárs érvényesítheti.

Szóval én mindent végigérdeklődtem, de elolvashatod az adókedvezményekről ha kaptál bevallási csomagot, akkor aban a tájékoztatófüzetben le van írva a 24. oldalon a lakáscélú hiteltörlesztés kedvezménye.

Ezt az adóbevallás 82-84. soraiba kell beírni. bevallás 0853-01-es lap.

És ki kell tölteni a 0853-02 lapon a 121-126sorokat is!!

Max 120 000 ft igényelhető vissza, illetve max amennyi adót fizettél, ezért érdemes annak visszakérni aki többet kérhet vissza-ha van adós-adóstárs is.

2009. febr. 9. 21:01
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi a választ most utána járok Én is kíváncsi vagyok, mit mond a bank.Nme lenne rossz ha a igent mondana rá.Mi is most várjuk amúgy a gyerköcünket augusztusra vagyok kiírva.

Kis fiúd vagy lányzód van?

2009. febr. 11. 09:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!