Ha GYES alatt szülök miből számítják a következő juttatásokat?
Figyelt kérdés
Gyes alatt szülök, még idén. Így a tgyást még idén igénylem meg, de a gyed-et már jövőre, és azt úgy tudom az ezévi béremből számítják. De miből? Gyed+gyes+tgyás, mert ezeket fogom elvileg kapni még idén. Köszönöm a válaszokat2011. febr. 4. 13:04
1/7 anonim válasza:
Ha idén már gyesen vagy, és a gyedet csak jövőre igényled, akkor a minimálbér alapján fogják számolni a következő gyedet (vagy ha kevesebbet kerestél, mint a minimálbér, akkor a tényleges kereseted alapján)
2/7 anonim válasza:
Szia!én is ebben a helyzetben vagyok.és mindenki mást mond.remélem tudnak neked segiteni.bocsi hogy nem tudtam sokat mondani.
3/7 anonim válasza:
Első vagyok.
A törvény azt mondja, hogy az irányadó időszakban elért jövedelem az irányadó. Ha ilyen nincs (egyáltalán, egyetlen nap sem), akkor azt nézik, miért nincs. Ha azért, mert tgyásban, táppénzben, gyedben részesültél az igénylést megelőző évben 6 hónapot meghaladóan, akkor a következő ellátás alapja a szerződés szerinti béred.
Ha viszont egyéb okból (pl. gyes) nem volt egyáltalán bérezett napod, akkor meg az ellátások alapjánál a minimálbér az irányadó. Vagyis annál több a tgyás és gyed alapja nem lehet, függetlenül attól, milyen magas volt a jövedelmed.
4/7 anonim válasza:
Beszélj a munkáltatóddal és vedd ki a felgyülemlett szabijaidat,aztán a betegszabijaidat ami időarányosan jár és utána menj táppénzre szülésig,de a gyest le kell hozzá mondanod.Tehát passzív dolgozó leszel,mert valójában nem állsz munkába hisz pocakos vagy.Így a szabadság és betegszabadság átlaga lesz a thgy-d és gyed-ed alapja,tehát majdnem a bruttó béred,majdnem annyi mint az első gyerekkel.Így akkor nem a minimálbért fogják alapul venni!
5/7 anonim válasza:
A betegszabi nem időarányosan jár, hanem minden évben 15 munkanap. Ha csak egy hét szabit veszel ki és kiíratod magad, akkor is 15 munkanap a betegszabi.
6/7 anonim válasza:
De ilyen esetben időarányosan jár mivel konkrétan nem áll munkába,ha valaki aktív dolgozó annak természetesen az állománya első 15 napjA betegszabi.
7/7 anonim válasza:
Ha él a munkaviszony, akkor a betegszabadság is teljesen jár. Ha év közben keletkezik a munkaviszony, akkor jár időarányos rész. Nem aktív, vagy passzív állományhoz kötött, hanem a munkaviszonyhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!