Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen támogatást kaphat egy...

Milyen támogatást kaphat egy kismama és mennyit?

Figyelt kérdés
Dolgozik, pontosan nem tudom mióta, de két éve biztos.
2011. febr. 2. 08:12
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Kedves Jázmin anyucija, teljesen rossz a válaszod, bocs.

1. a linkelt kalkulátor rossz, már nem 2009-2010 van, mind az adójóváírás, mind az adó mértéke megváltozott.

2. a szülés előtt két éven belül minek 180 nap? Biztosítotti időből 365 nap kell két éven belül, 180 bérezett napot meg nem néznek 2 évre visszamenőleg, csak az irányadó időszakban, ami az igénylést megelőző 1 év, vagy a szüléstől visszafelé számított töredék év. Két éven belül 180 nap értelmezhetetlen.

3. a tgyás és a gyed összege nem lesz egyforma, a tgyás több ezer forinttal több, mint a gyed, mert kevesebb a levonás.

4. A minimálbér jelenleg 78000, tavaly 73500 volt. A te kalkulátorodba ha beírom ezeket az összegeket, sem 40-43 ezer jön ki, tehát itt is elszámoltál valamit.

5. Miért kell december végéig megszülnie legkésőbb? Ha most is van munkaviszonya, akkor egyszerűen tovább kell számolni.

Ne haragudj, hogy kijavítottalak, de ha valaki válaszol szakmai kérdésben, akkor nem árt ha ért is hozzá.

2011. febr. 2. 20:47
 12/22 Jázmin anyucija ***** válasza:
Szia! Semmi baj! Jelenleg tgyáson vagyok, és nekem még ez kellett, mivel decemberben szültem. Nem a bruttó bér után kapja a tgyást, vagy a gyedet! Azért írtam, hogy ha decemberig szül, mert akkor a tavalyi bére alapján számolják, ami azt jelenti, hogy a 61000ft alapján!!! Tök mindegy mennyi most a minimálbér, az majd a jövőre szülőknél fog számítani! És igenis,minimum 180 biztosított jogviszony kell ahhoz, hogy ne csak a gyest kapja. Hanem a másik kettőt. Mák-nál mondták.
2011. febr. 3. 13:33
 13/22 anonim ***** válasza:

:)

A MÁK-ban rosszul mondták, ahhoz, hogy jogosult legyen valaki a tgyásra és a gyedre, nem 180 nap (ez 2010 május előtti szabályozás) hanem 365 nap kell.

A 61 ezer forintot honnan szedted? 2009-ben 71500, 2010-ben pedig 73500 Ft volt a minimálbér.

Az ellátások (tgyás, gyed) alapja mindig az igénylést megelőző évben elért bruttó jövedelem - vagyis ha decemberben szül, akkor a tgyást ugyan a 2010-es jövedelme alapján számolják, viszont a gyed alapja már 2011.

És ha 2010.ben minimálbéren volt, akkor is a havi bruttó jövedelme 73500, a havi nettó jövedelme meg 61 ezer.

De nem a nettó bér az alap, hanem a bruttó - tekintettel arra, hogy a bérjövedelem adóterhei és a tgyás-gyed adóterhei nem azonosak.

Egyszerűen rosszul számoltál, és rossz információkat adtál tovább- gondolom a MÁK-nál mondtak rosszat. De azt se felejtsd el, hogy a MÁK-nak az égvilágon semmi köze nincsen a tgyás-hoz és a gyedhez.

2011. febr. 3. 13:40
 14/22 Jázmin anyucija ***** válasza:

Ja, és köztisztviselő vagyok, a fizetésem 6 órában nettó 58ezer volt, és a tgyásom most 40.000. Akkor miről beszélünk? Ne vezess félre senkit! Ha idén szül, akkor 43ezer körül kap, ha jövőre, akkor 46ezer körül. Nem pedig 50-60 akárhány ezret.

Szerintem neked is jobban utána kellene járnod az ilyen dolgoknak. Én jelenleg is ebben vagyok.

2011. febr. 3. 13:42
 15/22 Jázmin anyucija ***** válasza:
Akkor én vagyok az egyetlen, akinek a nettó bére alapján számolják a tgyást???? Érdekes!!! Tudom, mennyi a nettó és a bruttó, és hogy mennyi volt!
2011. febr. 3. 13:44
 16/22 Jázmin anyucija ***** válasza:

Tgyás jogosultság feltételei 2010. május 1-e előtt született gyermekek esetében

Annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt, ÉS

a biztosítás tartama alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, VAGY

a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának, illetve a biztosítási jogviszony megszűnését követően táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követően 28 napon belül szül.

A jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe bele kell számítani:

a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, Tgyás, Gyed folyósításának az idejét,

közép- vagy felsőfokú intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejét,

a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

.

.

Tgyás jogosultság feltételei 2010. április 30-t követően született gyermekek esetében

Annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, ÉS

a biztosítás tartama alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, VAGY

a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának, illetve a biztosítási jogviszony megszűnését követően táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követően 28 napon belül szül.

A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe bele kell számítani:

a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, Tgyás, Gyed folyósításának az idejét,

közép- vagy felsőfokú intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,

a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

A jogosultsághoz szükséges biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.

OKÉ, 2010. MÁJUS 1-TŐL TÉNYLEG 365NAP, DE ELŐTTE 180 VOLT.

2011. febr. 3. 13:54
 17/22 anonim ***** válasza:

Nem akartam (sőt még most sem akarok) vitatkozni, csak indig felbosszant, hogy mennyi ember gondolja azt, hogy ért valamihez, miközben gőze sincs a szabályokról.

Ez aranyos - én meg jogászként dolgozom a REP-nél. Elhiszed, hogy jobban értek hozzá, mint te?

Javaslom, olvasgasd a törvényt, és rájössz, hogy mennyi butaságot halmoztál itt össze.

Attól, hogy te is ellátást kapsz, meg ne haragudj, de nem vagy szakértő. Csak a sok összevissza szedett információkat továbbítod jól-rosszul (inkább rosszul).

Csak hogy tudd:

a tgyás és a gyed alapját az igénylést megelőző évben elért BRUTTÓ jövedelemből számítják. MINDIG.

Az adott év bruttóját befolyásolhatja, hogy mennyi időt tölt valaki abban az évben táppénzen, ugyanis a táppénz összege nem számít bele a bruttó jövedelembe, ellentétben a betegszabadság alatt kapott 70%-os bér összegével, ami beleszámít - és mivel csökkentett összeg, a bruttót is lehúzhatja.

A nettóból nem lehet számolni ellátást, tekintettel arra, hogy a munkabér terheihez képest kevesebb az adóteher mind a tgyáson (csak szja-t vonnak) mind pedig a gyeden (szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak).

Ha a nettó bér 70%-át veszed, akkor a betegszabadság jövedelmét kapod, nem a tgyás-gyed jövedelmet.

Ha valakinek nem ér el egy meghatározott összeghatárt a jövedelme, akkor igényelhet adójóváírást (ez jelenleg 12100Ft.)

Íme egy kalkulátor, amibe ha beírod a bruttó béredet (kb. 73500 lehetett, ha 58-at kaptál belőle kézbe), akkor láthatod, hogy rosszul számoltál.

[link]

Én úgy számoltam, hogy amennyiben most esik teherbe, úgy november előtt már nemigen fog tudni szülni. Ha ez így van, akkor a tgyás alapja valóban a 73500Ft-os minimálbér, azonban a gyed alapja már a 78000Ft-os minimálbér lesz! Vagyis a tgyás 52 ezer körül lesz, és a gyed 48-50.

De ha a 73500Ft-os bérét veszem alapul, akkor is a tgyás 50-52 ezer adójóváírással, a gyed meg 45-47 ezer szintén adójóváírással.

Az, hogy te csak 40-et kapsz, azt jelenti, hogy nem kértél adójóváírást.

Kérlek ne vitatkozzunk, te tévedtél, én meg értek hozzá. Szerintem az a lényeg, hogy a kérdező helyes választ kapjon, nem a te önérzeted. És a válaszod nem volt helyes, hiába vagy felháborodva.

2011. febr. 3. 14:05
 18/22 anonim ***** válasza:

Biztosan nem a nettóból számolnak neked sem.

Tessék íme:

42. § (1) A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a.

(2) A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló jövedelem naptári napi átlagát a 48. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.

48. § (1)

(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

( az egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem az a jövedelem, amiből majd a levonásokat fogják levenni. Vagyis a bruttó bér.)

2011. febr. 3. 14:12
 19/22 Jázmin anyucija ***** válasza:

Nem az én önérzetemről van szó! És nem vagyok felháborodva. Lényeg a lényeg, ha ebből akar törlesztő részletet fizetni, akkor jól gondolja meg!

És elnézést kérek, ha valamit nem jól írtam! Ez viszont a te önérzetednek hiányzik, úgy látom!

Én így tudtam. Egyébként is a kérdés az volt, mit kaphat!?!

Korai még a támogatások összegéről beszélni, amikor még nem is várandós valaki.

2011. febr. 3. 14:17
 20/22 anonim ***** válasza:

Bocs de a lényeg nem ez hanem az, hogy a családi pótlékkal ugyanannyi lesz a bevétele (néha még több is), mint most, Vagyis nyugodtan belevághat a gyerekprojektbe, mert bevételben nem lesz kiesés.

Semmi gond, rosszul írtad, elnézést kértél. De nekem miért is kellene? Én mindent jól írtam - így az én önérzetemnek nem hiányzik az elnézéskérés képessége, de csak akkor használom ezt a képességet, ha van rá ok. Jelen esetben meg nincsen.

A kérdés az volt, mit kaphat. Te erre rosszul válaszoltál. Rendben így tudtad. Rosszul tudtad. Ez nem bűn, csak akkor ne háborogj ha kijavítanak olyanok, akik jobban értenek hozzá, mint te.

És nem korai a támogatások összegéről beszélni várandósság előtt, mert a gyerekvállalás komoly dolog, nem árt felkészülni arra, hogyan is lesz a megélhetés egy gyerekkel.

2011. febr. 3. 14:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!