Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi lenne a legjobb (GYED kérdés)?

Mi lenne a legjobb (GYED kérdés)?

Figyelt kérdés
2010. október 01-e óta dolgozom, előtte passzív GYED-en voltam. Második gyermekem 2011. októberében születne. Tehát az egy év megvan, vagyis meglenne, de csak augusztus végéig van szerződésem. Mit tegyek utána, hogy járjon a GYED? Menjek el álláskeresésire arra a másfél hónapra, az is beleszámít az 1 évbe? (mert csak akkor van meg), vagy kisírjam a főnökömtől, hogy hosszabítsa meg október 01-éig legalább? Vagy táppénz, de az szerintem passzív lenne (és szerintem nem számít az egy évbe), vagy szülési szabadságra menjek a szülés előtt 4 héttel? Aki tud, légyszi segítsen, mi lenne a legjobb megoldás? Előre is köszönöm!!!
2011. jan. 18. 09:49
 1/3 anonim ***** válasza:

Szia!

Egyik passzív jogon kapott ellátás sem számolható bele a biztosítási jogviszonyba. Azaz az, hogy aug-ban lejár a szerződésed és elmész passzív táppénzre, nem megoldás.

Viszont az álláskeresési beleszámít, illetve beleszámítana, ha járna, de amennyit leírtál magadról az alapján nem jár csak álláskeresési segély. Erről pedig ahány oepes annyi féle álláspont, hogy számít a segély is vagy csak a járadék.

A legegyszerűbb az, ha írásos állásfoglalást kérsz az oep-től, hogy az álláskeresési segély ideje beleszámít-e. Ha igen, akkor az a járható út, hogy ahogy lejár a szerződésed, másnaptól kéred az álláskeresésit, a szülés előtt 28 nappal felfüggeszted, igényled a tgyás. A tgyás lejárta után visszamész pár álláskeresésis napra, majd szüneteltetve megigényled a gyedet.

Vagy a másik, hogy kisírod a főnöködtől, hogy legalább október eleje-közepéig hosszabbítsa meg a szerződésed. Így meglesz a 365 nap.

De azt ugye tudod, hogy a 365 nap csak arra elég, hogy a gyerek másfél éves koráig kapsz tgyást, majd gyedet. A fennmaradó fél évre (+ a 3. évre) ugyanúgy csak gyes fog járni.

2011. jan. 18. 09:57
 2/3 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ. Most az tűnik egyszerűbbnek, hogy a főnöknél próbálkozzak (remélem sikerül).

Igen, tudom, hogy addig jár, sajnálom is nagyon, de már nem tudunk mit tenni :-), viszont ha szabad megkérdezném, hogy a GYES alatt el lehet-e menni álláskeresésire, hamár dolgozni is lehet közben? Csak hogy egy kis kiegészítőt szerezzen az ember? Bocsánat a plusz kérdésért, de ez még nagyon foglalkoztat!

2011. jan. 18. 10:37
 3/3 anonim ***** válasza:
Az álláskeresési mellett nem jár gyes, hiszen mindkettő egyfajta segély és egy embernek csak egy segély jár egy időben.
2011. jan. 18. 13:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!