3 hónapos a kislányom, jelenleg Thgyás-on vagyok. A Gyed megállapításhoz a szülést megelőző két évnek kell folytonosnak lennie munkaviszonyban? Ha 2010 10.23. -án szültem, akkor 2008.10.23. -tól kell a folytonosság?
Nem feltétlenül igaz, hogy ha jár tgyás akkor jár gyed is.
Ha a tgyás passzív jogon kapod, vagy a tgyás ideje alatt megszűnik a munkaviszony, akkor nem jár gyed.
Egyébként sem a tgyáshoz, sem a gyedhez nem kell folytonosnak lennie a munkaviszonynak. A lényeg az, hogy ahhoz, hogy a gyerek két éves koráig kapd a gyedet, ahhoz az igénylést megelőző kettő évből kell 562 biztosítotti nap.
A gyermekgondozási díjra jogosult:
• a biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
• a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
• a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállta alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
azzal, hogy valamennyi esetben további feltétel, hogy a gyermekgondozási. Nem teljesen igaz utolsó amit írtál, mert attól hogy TGYÁS alatt megszűnik a munkaviszony még jár a GYED.
Miért esnék neked, ha egyszer jogos amit írtál? Azért, mert ez itt újabban szokás??? Na, én nem vagyok olyan. :)
Szerintem az a lényeg, hogy a kérdező megkapja a választ és nem az, hogy ki mondta a helyes választ.
(Egyébként mentségem az, hogy ez a kérdés előtt, amire válaszoltam, ott az anyuka álláskeresési járadékról fog menni tgyásra, gyedre, na ott nem mindegy, hogy lejárnak a dolgok vagy sem.)
Szép napot mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!