Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kell-e valamit intéznem a...

Kell-e valamit intéznem a szülés előtt, hogy a baba felvehesse a Párom, azaz az apukája nevét. Hisz még nem vagyunk házasok?

Figyelt kérdés
2011. jan. 10. 10:57
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Sajnos nem tudom a pontos választ, de azt javaslom, hogy mivel ez azért mégiscsak fontos kérdés, ne itt a neten, hanem a védőnőtöket kérdezd meg, neki tudnia kell!
2011. jan. 10. 11:03
 2/8 anonim ***** válasza:
Anyakönyvvezetőnél apasági nyilatkozatot kell tenni.
2011. jan. 10. 11:04
 3/8 A kérdező kommentje:
Pénteken megyek védőnőhöz, természetesen érdeklődök ez ügyben, csak kíváncsi vagyok, és gondoltam itt is rákérdezek, hátha valaki járt hasonló cipőben és pontosan tudja a teendőket:)
2011. jan. 10. 11:05
 4/8 A kérdező kommentje:
És az anyakönyvvezetőhöz be kell jelentkezni előre? Kerül ez valamennyi pénzbe...?
2011. jan. 10. 11:06
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem kellett bejelentkeznünk.

Az én bejelentett lakcímem szerinti Anyakönyvvezetőhöz kellett menni a párommal.

Kérni kell a nőgyógyászól igazolást a fogamzásról.

Személyi, kiskönyv, igazolás kell.

Ingyenes

És 2011-től semmi más teendő nincs. Tavaly még volt, de ez már lényegtelen.

2011. jan. 10. 11:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Apasági nyilatkozatot kell tennie a párodnak. Sajnos, ha jól tudom, tavaly óta kell egy nyilatkozat a közjegyzőtől, hogy nem állsz mással élettársi kapcsolatban, ez pénzbe kerül.

Ezt találtam, ez 2010 januártól érvényes, hogy azóta változott-e, nem tudom.

az apai elismerő nyilatkozat hatályosságához már nem csak annak igazolása szükséges, hogy az anya nem él házasságban, hanem annak is, hogy nem áll fenn az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló apasági vélelem, hiszen a gyermek anyja nem szerepel az előbb említett ÉNyNy-ben.

· Ennek igazolására több lehetőség is van:

- Bár az anya –büntetőjogi felelőssége tudatában - nyilatkozhat írásban, hogy az Élettársi

Nyilatkozatok Nyilvántartásában nem szerepel, ezt – a visszajelzések szerint – az

anyakönyvvezetők nem tartják elégségesnek

- Az anya személyes (vagy meghatalmazotton keresztüli) kérelmére az ország területén működő bármely közjegyző azonnal tanúsítványt állít ki – az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában szereplő adatokról. A közjegyzői díj kb. 2200-2300.- Ft.

- Érdemes azonban tudni egy ingyenes - bár időben hosszabb átfutású - lehetőségről is:

az anyakönyvvezető jogosult megkeresni a MOKK-ot ( Magyar Országos Közjegyzői Kamara) az anya nyilvántartásban szereplő adatainak lekérdezése céljából – ennek teljesítése kb.1-2 hetet vesz igénybe. 2010. február 13-tól a MOKK által végzett adatszolgáltatás ingyenes az apaság vélelme fennállásának megállapítása érdekében eljáró anyakönyvvezető részére.

- Magánszemély részére a MOKK nem jogosult adatot szolgáltatni. Viszont ha valaki azonnali tanúsítványt szeretne, vagy helyzete erre kényszeríti, akkor a hozzá legközelebbi közjegyző elérhetőségét megtalálja a MOKK honlapján: www.mokk.hu

2011. jan. 10. 11:22
 7/8 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, látom az egyik válaszoló írta, hogy már nem így van, bocsi.
2011. jan. 10. 11:23
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítségeteket!
2011. jan. 10. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!