A párom is elmehet a picivel gyed-re?
szeptembertől szeretnék nappali iskolába járni és az akkor másfél éves fiúnkkal az apuka maradna itthon!
én az alanyi jogon járó gyest kaptam viszont a párom nem biztosított már egy éve (fekete munka)!
ő is kapna gyedet vagy csak ha az én nevemen lenne....
előre is köszönöm a válaszokat!
Ha feketén dolgozik, az olyan, mintha nem dolgozna. Az nem elég, hogy biztosított, munkahely is kell hozzá.
Ha nappali suliba akarsz járni, akkor attól még lehetsz továbbra is gyes-en, csak apuka nem fog tudni otthon maradni, így marad a bölcsi.
köszi a válaszokat!!!
úgy gondoltuk h szeptembertől én visszamennék suliba és kapnék ösztöndíjat (4,3mas átlag felett havi 56.450Ft) plusz az én családimat (12.300Ft) az apuka pedig elmenne a picivel gyedre! és csak 7végekenen dolgozna (továbbra is feketén havi 40.000Ft) mivel hitelünk nincsen és nem albérletben lakunk így elég lenne a pénz és még félre rakni is tudnánk, csak nem tudom h ez a terv kivitelezhető-e=)
ha pedig nem akkor ha én visszamennék suliba akkor én kaphatnám mellette a gyedet úgy hogy apuka maradna itthon vele???
a további válaszokat is köszi=)
A párod NEM jogosult gyedre. Elviekben egy ekkora gyerekkel az apa is maradhat otthon gyeden de csak akkor, ha megfelel a gyed igénylési kritériumainak, ugyanúgy, ahogy te. Azt írod, hogy eddig gyest kaptál, tehát te sem voltál jogosult a gyedre, meg ő sem. Akkor ezek után mégis mi változna?
Te mondd le a gyest, apa meg igényelje meg aztán kész.
Ha csak simán visszamégy a suliba, akkor sem fog változni semmi.
Mivel egyikőtök sem jogosult GYED-re, csak GYES-re, így teljesen mindegy, hogy melyikőtök igényli.
Mivel a párod feketén dolgozik, így nincs kritérium, hiszen a törvény szemében ő olyan, mintha otthon ülne.
Gyes bármelyikőtöknek jár alanyi jogon. Ha nem mondod le, kapod te tovább, ha lemondod, kérheti a párod.
Előnye, hogy a gyes alatt a párod is biztosított, ingyenesen jogosult az egészségbiztosítási ellátásokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!