Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Van itt olyan anyuka, akinek...

Van itt olyan anyuka, akinek a gyereke kezdetektől fogva tudja, hogy nincs Jézuska, Mikulás, stb, hanem egymást ajándékozzuk ilyenkor?

Figyelt kérdés
Azért kérdezem, mert én úgy tervezem, hogyha majd lesz gyerekem, akkor nem mesélem be neki ezeket a hülyeségeket, mert nekem őszintén szólva elég nagy "törés" volt, amikor 5 évesen elmondta anyu, hogy ez mind hazugság volt. Tudom, hogy sírtam, és sokáig haragudtam rá, mert hazudott. Komolyan nagyon mélyen érintett a dolog, és még most így felnőtt fejjel is évente eszembe jut, hogy milyen rossz volt megtudni, hogy hazudtak. És nem akarom, hogy a gyerekem is átélje ezt. Ezért vagyok rá kíváncsi, hogy van e még olyan rajtam kívül, aki hozzám hasonlóan gondolkodik.
2010. dec. 25. 09:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
88%
De ha pszichológiát tanulsz, azért feltűnhetne, hogy az az 5 éves, akivel te többet törödsz, mint a saját anyja álomvilágba menekül a keserű valóság elöl, hogy egy vadidegen többet törődik vele, mint az anyja, aki megszülte. Ne hasonlíts egészséges gyereket egy "beteg lelkű", sérült gyerekkel. neki nem lesz pofára esés, neki már most az. És azért menekül bele a mesevilágba. Ami persze rossz. De nem a mesék miatt. És ha hallgatsz pszichológiát az összefüggés is nyilvánvaló: miért pont a Hófehérke és a hét törpe?
2010. dec. 25. 19:53
 12/16 anonim ***** válasza:
94%

Én ehhez annyit tudnék hozzá tenni, hogy nálunk még most van kialakulóban, hogy együtt díszítsük a fát, vagy a jézuska hozza. Az ajándékot mindenképp ő hozza, még akkor is a jézuska fogja hozni, ha már tudni fogja, hogy ez mese. Felnőttek vagyunk már, de nálunk is és a pároméknál is még mindig úgy ajándékozunk, hogy a fa alá pakoljuk az ajándékokat, és mindenki megkeresi az övét. Valahol még mindig nekünk is a jézuska hozza az ajándékot de persze tudjuk, hogy nem.

Meg még annyi, én nem vagyok hozzáértő, a tv-ben láttam a multkor, gyermekpszichologus beszélt arról, hogy hogy fér meg egymással az a gyerekekben, hogy egyiknél a jézuska hozza a fát meg az ajándékot is, de már a bölcsiben/oviban mesélik, hogy nálunk apa veszi meg a fát, anya csomagolja az ajándékot stb. Ezt azzal magyarázta, hogy a gyerekek nem olyanok, mint a felnőttek, náluk tökéletesen megfér a kettő együtt a kis fejükben, hogy habár Pistikééknél apuka veszi meg a fát, nálunk akkor is a jézuska hozza....

Meg az is, hogy neki a jézuska hozza az ajándékot, de anyának meg apának készíteni szoktunk (ha már nagyobb)...

Szerintem kellő tálalással el lehet érni, hogy ne okozzon náluk törést a "lebukás". Én nem is emlékszem, hogy mikor tudtam meg, valószínűleg azért, mert nekem sem okozott nagy törést. Szerintem ez ugyanúgy kell a gyerekeknek, mint mikor szerepjátékot kezdenek játszani: papás-mamás, orvososdi, főzőcske, szerelés, stb.

Te tudod, hogy mit fogsz neki mondani, de lehet, hogy a te gyereked fogja közölni az oviban az enyémmel, hogy nincs is jézuska... de ha igaza van a fent említett gyerekpszichologusnak, akkor erre az én gyerkőcöm azt fogja mondani: "de nálunk van, és kész"

2010. dec. 25. 21:09
 13/16 anonim ***** válasza:
92%
Kicsit belekontárkodom én is kérdésbe. Én csak azt nem értem, hogy miért kell hinni 1 pszichológiát oktató embernek? Én is hallgattam fejlődéslélektantól kezdve sokmindent, de ez egyáltalán nem szentírás, csak egyfajta megközelítési mód. Én is tartom magam a csodához egyébként, de ha valaki nem akar "hazudni_" a gyerekének, hát akkor ne tegye. A törések a fizikai és lelki terrornál kezdődnek szerintem, nem pedig ott, hogy ki hozta a fát/ajándékokat, ha amúgy meghittt az ünnep és a családi légkör úgy általában véve :)
2010. dec. 26. 12:42
 14/16 anonim ***** válasza:
Nekem is a Mikulás és a Jézuska hozta az ajándékot, de nem úgy képzeltem el, mint pl. a filmekben a gyerekek. Elég korán tudtam már, hogy mindez mese, mégis minden évben jár még nálunk a Mikulás, a csizmába teszi az ajándékot, férjemnek, szüleimnek is. Ez játék. Ha lesz gyerekem, lesz Mikulás, lesz Jézus születése, de azért fogja tudni a mese valós alapját is.
2010. dec. 27. 16:04
 15/16 Lorokus válasza:
Én 6 éves koromig hittem benne, úgy jöttem rá hogy apám küldött egy olyan levelet (fwd.-t) hogy csak nekem tud a "Mikulás" hozni ajándékot. Ott ült mellettem anyukám barátnője is, ő vigyázott rám. Úgy emlékszem, azt mondta hogy: "hazugság az egész" aztán lassan rájöttem az egészre... Azért jó volt benne hinni. F/10
2011. dec. 7. 20:05
 16/16 anonim ***** válasza:
88%

Miért ne lenne rózsaszín a világ? Én mese nélkül is, felnőttként is csodálatosnak és rózsaszínnek látom a világot, persze vannak gondok, néha beborul az ég, de alapvetően rózsaszín.

Mondom ezt úgy is, hogy a gyermekem súlyos, gyógyíthatatlan beteg, és a kisebbik fiam óvónői, akik most tudták meg, milyen beteg a nagyobbik,azt mondták, sosem gondolták volna. Mert rendkívül kiegyensúlyozott a családunk és boldog, mindig vidámak vagyunk.

Persze aki feketének akarja látni, az mesével, mese nélkül is feketének látja. Nem akkor fogja feketében látni, mikor rájön, mesék nincsenek és nem volt Hófehérke és hét törpe. Hanem pont egy ilyen megkeseredett, nyomorodott ember hatására, mint te kérdező. Nyilván genetikailag is hajlamosabb lesz erre meg melletted felnőve még inkább.

Egyébként még annyit, ha valóban hallgatnál pszichológiát, fejlődé lélektant, akkor alapból le sem írtál volna ilyen b@romságot, hogy a mesék szerepe a szórakoztatás. A szórakoztató irodalomnak igen, de a meséknek mélylélektani jelentésük van és a világban való eligazodást, tájékozódást segítik. Illetve a dolgok elfogadását, megértését. Persze nem tudatosan,hanem tudat alatt.

És persze, ha tanultál volna pszichológiát és lélektant, akkor tudnád, mit jelent az, ha egy kisgyerek elhiszi a Hófehérke és a hét törpét és miről szól ez a mese valójában.

2011. dec. 8. 12:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!