Mikor van "igazi" Tamás névnap? Vagy ki mikor ünnepli?
Bátyám Tamás és mindig március 7-én ünnepeljük. Tudtommal az az "igazi".
Idősebb kolléganőim mondták, hogy elvileg az a "szabály", hogy a születését követő első névnapos dátumkor "kell" ünnepelni.
Valójában akkor ünneplitek, amikor nektek legjobban tetszik. :)
a legtöbben márc 7-én ünneplik. De tarthatjátok akármikor, ahogy nektek jó. Decemberben van még többször is, de akkor meg közel a karácsony.
Szerintem azért is jó a márciusi, mert mindenki inkább ezt ismeri, így nem lennének félreköszöntések. (egy barátunk decemberben ünnepli, de mindenki megköszönti márciusban, neki meg tök kellemetlen szólni, hogy bocs, de nem is most van)
Köszi a válaszokat, én is a március 7-re gondoltam!
A karácsonyit pont a közeli karácsony miatt nem akartam. Így meg mondjuk a szülinap van majdnem "közel" (február 9.), de inkább ezzel legyen együtt, mint a karácsonnyal!
Öcsém Tamás, és december 30-án született. Eredetileg a december 29-i Tamás névnap az igazi, de képzeld, mennyire kicsesztünk volna szegény gyerekkel. Karácsony, névnap, születésnap egyben... :)
Így mi is március 7-én tartjuk neki.
Wikipédia:
A három hivatalos névnap közül a legfontosabb december 21-e, a magyar néphagyomány szerinti Tamás-nap, amelyhez a karácsonyi ünnepkör részeként különféle népszokások fűződnek.[5][6]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!