Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Aki 30 évesen szül, az ma már...

Aki 30 évesen szül, az ma már tényleg a fiatalabb tábort erősíti? Vagy inkább átlagos?

Figyelt kérdés

Májusban töltöttem a harmincat, és augusztus végén fogok szülni. Nekem mindig ez a 30 volt valahogy a határ, hogy addigra legyen legalább 1 gyerekem. Kicsit elcsúsztam, de végül is lesz 30 éves koromban. Ezt csak magammal szemben éreztem így, másnál azt sem tartom rossznak, ha 40 évesen szül.

Mikor teherbe estem eléggé örültem, hogy még pont időben vagyok, de azért aggódni is aggódtam. Belegondolva mire a fiam 20 éves lesz, én már elmúltam 50. Anyósom meg most 53, a férjem meg 33. Az én anyukám is 24 évesen szült engem, húgomat 27.

Ezekhez képest “idős” anyuka leszek, viszont azt vettem észre, hogy ismerősi körben teljesen fiatal anyukának számítok majd. A régi barátnőim közül nekem lesz először gyerekem, pedig mind 29-32 évesek. A régi osztályomból is még csak 3 ember szülő, én leszek a 4.

A terhesgondozáson is beszélgettem másokkal, ott is 30-40 között mozog sok kismama.

Szóval most már nem olyan kirívó ez a 30 ugye? Aggódom, hogy öreg leszek a gyerekem számára. Második gyereket is szeretnénk, arra meg már leszek 32-33 is. Lehet, hogy több.

2024. júl. 17. 03:28
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
69%
Fent van KSH-n a statisztika, keress rá. Ha jól emlékszem, pár éve 27-28 volt az átlag életkor első gyerek esetén.
2024. júl. 17. 04:10
 2/19 A kérdező kommentje:
#1 mondjuk az átlagot jól lehúzza egy bizonyos népcsoport🙈
2024. júl. 17. 05:03
 3/19 anonim ***** válasza:
81%

És jól felhúzza egy másik "népcsoport".

Egyébként meg népcsoporttól függetlenül az alacsonyabb iskolázottságú szegényebb réteg hamarabb, az iskolázott, anyagilag jobban élő később szül.

Amúgy meg úgyis attól függ, hogy milyen környezetben mozogsz. Annak függvényében fogod fiatal vagy idősebb anyukának érezni magad.

Én 31 és 34 évesen szültem. Idősebb gyerekem ovis, majd iskolai szülői munkaközösségében fiatalnak számítottam, nert úgy jött ki a lépés, hogy második, harmadik gyerekekkel együtt járt a lányom.

A kicsi csoportjában pedig idősebb szülő vagyok, mert rengeteg az elsőgyerekes. Ennyit számít.

2024. júl. 17. 06:06
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
Ez ma már inkább az átlag, nem fiatal, nem idős, a többség ilyenkor szül.
2024. júl. 17. 06:40
 5/19 anonim ***** válasza:
89%

Ez miért számít? 31 éves voltam, amikor megszületett a kislányom, most 34 évesen fog a második.

Bármilyen oldalról nézem, ez volt a lehető legjobb időzítés ahhoz, hogy "saját lábra" tudjuk vállalni őket minden aggodalom nélkül. Nálunk a társaságban, ismerősi körben kb. ez az átlag. Ha arrébb megyek a település putrisabb részébe, ott meg más. Nem teljesen mindegy? Te most vállalsz gyereket, vagy nem vállalsz, innentől kezdve pedig teljesen felesleges azon agyalni, hogy öreg kismama vagy-e vagy sem.

2024. júl. 17. 06:41
 6/19 anonim ***** válasza:

Én 26,majdnem 28 (fiam születésnapja és az én szülinapom között 2 hét Van .) 34 éves voltam

De akkoriban 22 ével ezelött 26-30 év között születek AZ elsö gyerekek.

2024. júl. 17. 07:14
 7/19 anonim ***** válasza:
57%

én 32 vagyok. 26 és 29 évesen szültem.

Az én ismerősi körömben ez az átlagos. Gimibe jártam, 25ből 23 főiskolát/egyetemet végeztünk. szóval nem AZ a réteg vagyunk. Mégis legkésöbb 30 évesen most összeszámolva 23ból 19nek bőven volt már gyereke.

szóval én úgy gondolom, hogy ezt a "statisztikát" így nem lehet kijelenteni. Kinek milyen az ismeretségi köre.

2024. júl. 17. 07:21
 8/19 anonim ***** válasza:
68%

29 évesen szültem a fiam.

Lányomat 39 évesen.

Sokan elcsodálkoznak, hogy van már egy 17 éves fiam is....

Pedig akkor már a 29 évet is elég későinek gondoltam 😀

2024. júl. 17. 07:53
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

29 évesen szültem, sok ismerősömnek már volt gyereke addigra, de sok nálam idősebbnek meg még azóta sincs, pedig tudom hogy akar majd.

Hasonlóan gondoltam mint te, de ahogy te magad is írod a gyerekedhez mérted ezt elsősorban, a köztetek lévő korkülönbséget meg az átlagéletkort nem befolyásolja az hogy a többi nő mikor szül.

Az én anyukám is 27 évesen szült engem, éreztem már túl idősnek és pont jónak is, de rájöttem hogy a mentális és fizikai egészségi állapotától függ.

2024. júl. 17. 09:16
 10/19 anonim ***** válasza:
56%

Nekem is a 30 volt a varázsszám. Nem is ért meg a fejemben sokkal hamarabb, hogy gyereket szeretnék, biztos anyagi hátteret akartam kiépíteni.

Épp a 30-ik szülinapom előtt született a fiam. És azt veszem észre, hogy fiatal anyukának számítok még így is mindenhol. Jó, nekem az imidzsemhez hozzá tesz, hogy 150 centi vagyok, de anyukám meg 50 éves és nekem fura, hogy sokszor anyukámhoz korban közelebb álló anyukákkal találkozom játszóházban, bölcsiben stb. (kicsit sok lett az anyuka szó a mondatban :))

Egyébként nekem is az a tapasztalatom, hogy aki előbb karriert épít és megteremti a biztos anyagi hátteret, egyértelműen később tud csak szülni. Ergo, nagy eséllyel a jobb módúak vállalnak később gyereket (ebbe nem számítanám bele azokat akiknek nehezen megy bármi okból kifolyólag).

Én azon a véleményen vagyok, hogy a 30 környéke pont ideális. Se nem túl fiatal, se nem túl idős. Ha újrakezdeném sem csinálnám máshogy, pedig a szüleimnek ennyi idősen már bőven 3 gyere volt. Mit ne mondjak, megvan a látszata is.

2024. júl. 17. 10:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!