Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Terhesség alatt mehetek...

Terhesség alatt mehetek munkanélkülire?

Figyelt kérdés
Az van hogy decemberi hónapban megszünt a munkahelyem, viszont tegnap derült ki hogy babát várok.Így táppénz kizárva, de nemtudom hogy munkanélkülire mehetek e.Mivel a munkáltatóm mondott fel nekem, így jár a munkanélküli azt tudom, de mi van ha terhes az ember??Légyszi valaki segítsen!!!!!!Köszi
2009. jan. 4. 21:18
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Én is terhesen voltam munkanélkülin, úgyhogy mehetsz. :)
2009. jan. 4. 21:29
 2/10 A kérdező kommentje:
jaj de jó!!!!Köszönöm szépen.
2009. jan. 4. 21:56
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Persze hogy elmehetsz munkanélkülire, max fél évig adnak munkanélkülit. Az az időszak biztosítottnak számít, mivel vonnak a munkanélküliből vonnak járulélkot, de ha van vállalkozó ismerősöd, próbáld meg vele megbeszélni ha tud jelentsen be az utolsó 2-3 hónapban hogy kapjál gyedet (mondjuk akkor ki kell a vállalkozónak fizetni a 3 havi járulékot,de akkor is megéri, mert 2 évig kapod a gyedet) Vagy ha tudsz, helyezkedj el valahol, próbaidőt töldtsd ki valahogy, s utánna ha elmész betegre a szülésig maradhatsz, s jár a gyed.
2009. jan. 5. 10:39
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek a második hozzászólással-tedd azt mert nem mindegy hogy van e gyed vagy nincs!
2009. jan. 5. 10:47
 5/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Lenne pár kérdésem!!

Kb. mikor fogant a baba? Hogy mondott fel neked a munkáltató? Rendes felmondás vagy közös megegyezés?

Még mehetsz passzív táppénzre is (45 naptári nap) ha 3 naptári napon belül táppénzre veteted magad (a felmondástól számítva), remélem még nincs késő. Vagy ha beszélsz az orvossal hátha visszamenőleg táppénzre tud menni.

Az kérdéseimre várom a válaszod, lehet, hogy tudok segíteni!!

Üdv

2009. jan. 5. 14:15
 6/10 A kérdező kommentje:
Szia.December első hetében fogant a baba kb, így még nagyon friss.A munkáltatóm mondott fel nekem létszámleépítés miatt december 25.én!Nem volt közös megegyezés!Mi az a passzív táppénz????Soha nem hallottam róla!
2009. jan. 5. 18:52
 7/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Szóval akkor ha jól értem rendes felmondással mondott fel neked december 25-én! Innen számítva van még 30 nap felmondási időd, igaz? (Rendes felmondásnál ez az alaphelyzet)

A másik a következő ami ebből a szempontból nagyon jó hír neked!!!!

Mivel te már állapotos voltál (attól függetlenül, hogy te még nem tudtál róla) rád az Mt. 90. § (1) pontja érvényes!! Ez azt jelenti, hogy akkor te már védett voltál a felmondás szempontjából!! Ez azt jelenti, hogy a felmondás jogellenes (meg kell semmisíteni). Újra munkaviszonyod lesz!! Mehetsz rögtön táppénzre ha nem akarsz ezek után bemenni dolgozni és ha az orvos is rendes és kiír.

Úgyhogy én a következőt ajánlom neked: Holnap hívd fel a munkahelyet és közöld velük, hogy terhes vagy és vissza kell venniük. Hívatkozz a paragrafusra. Ha ez nem tetszik nekik keress fel egy ügyvédet aki munkajoggal foglalkozik és elindíthatod a pert! Tuti te fogsz nyerni!!!

De hangsúlyozom mégegyszer, hogy ez csak akkor lehetséges ha a rendes felmondást azután írtad alá miután már megfogant a baba!!!! (persze ezt akkor te még nem tudtad)

Remélem sikerrel jársz!!

Egyébként nekem is hasonló helyzetem volt csak nekem azzal a különbséggel, hogy sajna nem sikerült a baba. Mi próbálkoztunk és már elmúlt a peteérés amikor közölték velem, hogy felmondanak. Ezután én átrágtam magam a különböző jogi fórumokon és ügyvéddel is beszéltem. Úgyhogy nem hülyeségeket beszélek!!

Amúgy a passzív táppénzről csak annyit, hogy felmondás után 3 naptári nap van, hogy táppénzre vetesd magad! Ez legális dolog. Ha ecseteled a problémádat a háziorvosnak akkor ők megértőek és kiírnak. Legalábbis az enyém igen. 45 naptári nap a maximum amíg kiírhatnak! Én szerdán megyek a dokihoz ezügyben.

Ha bármilyen kérdésed lenne még írj nekem nyugodtan!!

Üdv

2009. jan. 5. 20:17
 8/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Az előző vagyok. Azt még elfelejtettem leírni, hogy a fogantatás pillanatától védett vagy a baba 3 éves koráig. Tehát sehogy sem mondhat fel neked.

Ja és amúgy neked ugye határozattlan idejű szerződésed van?

Üdv

2009. jan. 5. 20:23
 9/10 A kérdező kommentje:
Igen határozatlan idejű szerződésem volt.Mikor szóltam nekik a terhességről, akkor azt mondták nem tartozok már hozzájuk, mert megkaptam a végkielégítésem.Természetesen említettem hogy visszafizetem, de hátat fordított a személyzeti igazgató, és otthagyott.Dec 25.én mondtak fel, a fogantatás kb 5-12.e közé esik.Nem tudom igazán mit tehetnék, de bizti beszélek egy ügyvéddel.Csak azt nem tudom hogy megéri e?A n sok hűhó nem fog e többe kerülni mint maga a gyedem amit majd kapok.Maga a gyedem 56ezer lenne majd, ha csak gyesen lennék akkor 52ezer, mert már van egy kislányom!Igaz a táppénz kellene, de ha civódás, és idegeskedés nélül megkapnám a munkanélkülit, lehet hogy azt választanám, mert rengeteget idegeskedtem már az utóbbi 3 hétbe a munka miatt is hogy nem vesznek vissza, stb.Szívesen fogadom a tanácsokat, és hálás vagyok érte!!Köszönöm!!!!
2009. jan. 5. 21:23
 10/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Az előző vagyok! Már írtam neked e-mailt.

De válaszolok megint e-mailben, jó?

Üdv

2009. jan. 5. 21:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!