Ahol nem a legközelebbi óvodába/iskolába jár a gyerek, ott mi az oka?
Tegnap volt itt egy kérdés, hogy ki hány percet utazik, hogy elvigye a gyerekét a suliba, meg az oviba. Meglepő válaszok jöttek, nem egy-nem két ember írta, hogy 30-60 perceket utazik a gyerekkel a suliba.
Laikusan azt gondolná az ember, hogy 10-15, max. 20 percnél tovább nem tart a gyerek utaztatása, hiszen óvoda kb. minden faluban van, (általános) iskola is sok faluban, vagy a legközelebbi városban biztosan, és jó eséllyel azért legalább egy város elérhető mindenkinek ennyi idő alatt.
Innen merült fel a kérdés, hogy akiknél 30+ percre van a suli, - ami ugye valszeg nem a legközelebbi - ott mi az oka, hogy messzebbibe jár a gyerek?
Tényleg csak kíváncsi vagyok, hogy milyen okok fordulhatnak elő :)
A munkahelyemhez legközelebbi oviba jár.
Ami 45-60 perc a házunktól autóval.
Így elhozom őt fél 5 után oviból. Ha a lakhelyünkön lenne oviban ez fél 6 lenne reggel 3/4 7től.
Így pedig 3/4 8kor viszem be.
Nem ügyeletes csoportba van ömlesztve az "idegen" gyerekekkel óvónőkkel, hanem mindig a saját csoportjában van.
Én nem a legközelebbi általános iskolába jártam, az oka az volt, hogy az első iskolában bántottak, ezért átvittek a szüleim másikba, de annyi volt a különbség hogy 10 perc helyett 15 percet kellett sétálnom.
Kisváros, de így is 7 iskola van a városban, a legmesszebbibe is 20 perc buszozással eljutottam volna.
(Gimibe már szomszéd nagyvárosban jártam, az 30 perc busz+15 perc séta volt. A szüleim sose autóztattak. Szerintem ez is már határeset, van hogy az iskola "színvonala" nem ad hozzá annyit, mint amennyi időt elvesz az utazás a gyerek idejéből.)
Akik 30-60 perceket utaztatják a gyereket azok szerintem pont nem akik falun laknak, hanem akik Pesten belül akarják a "legeslegjobb" iskolába járatni a gyereküket.
Ha nem a lakóhelyeden dolgozol, akkor nem igazán tudod lerakni a gyereket a suliban, meg odaérni érte délután. Sokkal egyszerűbb megoldani, ha a munkahely közelében van a suli.
Pl. én megyeszékhelyen dolgozom, de egy közeli kisvárosban lakunk. (15-20 perc kocsival, busszal több) Bölcsinél, ovinál még nincs probléma, mert 6:00-17:00-ig vannak nyitva, beteszed korán és ötig oda is érsz. A sulik viszont 7:15 - 7:30 körül nyitnak csak. Namost, ha én 7:15-kor belököm a gyereket a suliba, nem fogok beérni 7:30-ra munkakezdésémre, pedig relatíve közel lakunk és kocsival járok. Ha ennél messzebb dolgozik valaki, pláne lehetetlen. Ha meg 8-kor, vagy később kezd valaki, akkor meg a délutáni odaérés problémás.
A közeli iskola,velünk pontosan szemben van,5 méterre. Tele van cigánnyal. Mintha Brooklynban lennék. Közel van a putrisor,mind idejár.
A város másik végébe jár a lányom emiatt iskolába. Azt az iskolát találtuk megfelelőnek.
Montessori maganoviba jar, ami a varos masik vegen van.
Annyira tetszett nekunk anno az ovi, amikor csak ugy kivancsisagbol elmentunk a nyilt napra, hogy mas szoba se johetett tobbe, pedig a korzetes 3 utcaval arrebb van.
Annyira nem lenne egyebkent messze, de at kell menni a varoson, minden reggel es delutan dugo van(nem Budapest, videk).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!