Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Cukros tea? Kell ez? Ti hogy...

Cukros tea? Kell ez? Ti hogy álltok hozzá?

Figyelt kérdés

Környezetemben lévő kisgyerekesek rendre mesélik, hogy elvileg van egy olyan irányelv, hogy 2 éves kor alatt a gyerek egyáltalán ne fogyasszon finomított cukrot (kristálycukrot, porcukrot) és igazából utána sem kellene. És hát... ja, igazából nem nagy titok, hogy tök egészségtelen.

Ehhez képest jóformán az összes óvodában az az alap, hogy megjön reggel a gyerek és belényomnak pár deci cukros teát.

Amikor az egiyk szülőbarátunk jelezte, hogy mi lenne, ha nem tennének cukrot a teába, akkor nemhogy az ovi, de a többi szülő esett neki, hogy hát az mi már, kell a cukor a teába.

és ugye ismerjük az "ovitea" kifejezést, lényegében cukoroldatrl van szó egy kis tea háttérízzel.

Ti hogy álltok ehhez? Kell a cukor a gyereknek? Próbáljátok kerülni? vag ypont, hogy jó, ha cukros teát meg ilyesmit eszik-iszik?

2023. jún. 29. 22:45
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Igen egyébként önmagában az ünnepléssel kapcsolatos torta meg az édesség nem gond feltétlenül, a probléma tényleg az, hogy megsozkja, hogy cukorsokkal kell indítani a napot teljesen fölöslegesen.

És beszámolók alapján amióta az ovi nyoja a cukros teát, azóta a gyerek nem hajlandó pl vizet inni. AMi azért lássuk be, elég problémás. Anno engem is azzal vett rá anyám, hogy igyak folyadékot, hogy szörpöket itatott velem. Mást egyszerűen nem voltam hajlandó meginni, közben meg már jóformán plazmát pisiltem meg horpadt be a fejem a folyadékhiánytól. Szerencsére 25 évesen eljutotam odáig, hogy üresen igyam a teákat és megkedveltem a csapvizet is, de előtte minden egyes nap megittam kb 1 liter cukros szörpöt...

2023. jún. 30. 07:20
 12/19 anonim ***** válasza:
48%

Itthon kerülöm a gyereknél a cukros dolgokat, amennyire ésszerű keretek közt lehet.

Natúr gyümölcsteát kap, ha teázunk, de inkább vizet iszik. Sütiket banánnal, datolyával (natúr, nem cukorszirupos) édesítek, lekvárt minimális cukorral főzök, csokit, bolti nasit nem kap.

Ezzel szemben a bölcsiben reggelire tea, kakaó van, péksütivel, nyáron tízóraira gyümölcslé, szörp, limonádé, (télen gyümölcs), uzsonnára péksüti, nutellás kenyér, és havonta legalább egy szülinapot ünnepelnek, vagy van valami egyéb esemény, amikor ebéd után édességet kapnak, csokit, dörmit, stb.

Farsangra kellett bevinni valami bolti nasit, vagy gyümölcsöt, én voltam az ufo a mandarinnal, meg a natúr, préselt almalével, mindenki egy zacskó csokit hozott, szörppel, szénsavas üdítővel. A gyerek alapvetően 2 év alatti csoportot kezdett. A legfiatalabb csoporttag akkor volt 13 hónapos.

2023. jún. 30. 07:42
 13/19 A kérdező kommentje:

10, persze, majd ha felnő eldönti. De addig me gkötelező jelleggel válasszuk a tényszerűen káros életmódot?

A magyaork 60%-a el van hízva, még a fiatalok közti cukorbetegség is elég gyakori, ami azért kimondottan tré dolog, eg yéletre meghatározza az ember életminőségét.

Szerintem pont fordítva kéne szmelélni. Majd ha flenő, eldönti, hogy akar-e káros dolgokat fogyasztani. "mindenki úgy b*ssza el az életét ahogy akarja" - ugyebár. De amíg a gyerek a szülőtől meg a nevelőintézményektől függ, addig az ő felelősségük, hogy ne okozzanak neki kárt.

Ráadásul ugye ezzel rá is neveljük, hiszen ha világéletében nonstop cukrot evett, akkor felnőt tkorában sem igazán lesz választási lehetősége, vagy csak nagoyn kemény szemléletformálással. Van ismerősöm aki SOHA nem iszik tiszta vizet, hát úgy is néz ki az alakja is, a fogai is.

2023. jún. 30. 07:48
 14/19 anonim ***** válasza:
44%
Az oviban nálunk nincs cukor a teában
2023. jún. 30. 08:13
 15/19 anonim ***** válasza:
52%
Mint mindenben, ebben is a mértékletesség a fontos. Amíg nem derült ki, hogy inzulinrezisztens vagyok, addig fogalmam sem volt róla, hogy mennyi cukorral tömnek bennünket. Őrület. Mindenben benne van, mindenben. Ha egy gyerek sok zöldséget, gyümölcsöt eszik és kiegyensúlyozottan étkezik, nem lesz gond a cukros édeségekkel, ha mértékkel kapja. Persze én megértem azt is, akik nem adnak, de szerintem már túlontúl démonizálva van ez a dolog. Régen tömtek minket cukorral, betegek lettünk. Ha te nem tömöd a gyereked vele, nem lesz baja.
2023. jún. 30. 08:14
 16/19 anonim ***** válasza:
63%

Egyetértek #13.

Nekünk sokat változtak az étkezési szokásaink a gyerek miatt. Sokkal kevesebb cukor fogy például, mert már mi sem kívánjuk annyira az édes ízt. A só ugyanez, sokkal kevesebb sót használok, és több (változatosabb) fűszert.

A tökéletestől messze vagyunk, de igyekszem egészségesebb alapokkal indítani a gyerekem, mint ahogy mi felnőttünk, és igyekszem, hogy változatos és ízletes ételeket kínáljak neki. Anyukám pl nagyon sósan főz, én hozzá képest sokkal kevesebbet használtam mindig is, gyerek óta meg pláne. Nem is tud enni a főztömből anélkül, hogy alaposan megsózná. Ha nekünk is főz, igyekszik kevesebb sót használni, szóval abszolút támogatja a törekvéseimet, de ő már nem akar tartósan leszokni az erőteljes sózásról.

Viszonylag ritkány találkozunk, nem dől össze a világ, ha a gyerek egyszer-egyszer sósabb ételt kap.

2023. jún. 30. 08:14
 17/19 anonim ***** válasza:
68%
Nálunk a bölcsiben is tea van meg limonádé. Csak az ebédhez kapnak vizet.
2023. jún. 30. 09:23
 18/19 anonim ***** válasza:

Hát remélem nálunk nem lesz cukros tea az oviban...

Teát iszik a kislányom, de csak cukor nélkül.

Szereti így is, mert ehhez van hozzászokva.

2023. jún. 30. 14:25
 19/19 anonim ***** válasza:
Ok persze mértékletesség, meg nem azon a cukros teán múlik, pláne ha annyi a max egész nap mert otthon nem kap. Viszont, hogy felugrik, majd bezuhan a vércukorszintje délelőtt, a fölött nem kéne legyinteni. Kell a szénhidrát de nem mindegy milyen és mikor. Ez a dolog meg már kisgyerekkorban kezdődik.
2023. jún. 30. 15:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!