18 hónapos kisfiam nem beszél szinte semmit, mit tegyek? Mikor kezdi el? Hogyan segítsek neki?
Általában 18 hónap és 2 év között indul be jobban a beszédfejlődés. Bár az átlag 18 hónapos korig már 50 szó körül van, azért van, aki később kezdi, és az is normális lehet még.
Ha 2 éves koráig nincs fejlődés, akkor mondanám a dokinak.
18 hónaposan 50 szó? Azért ezt én nem nevezném átlagosnak...2 évesen elvárás az 50-70 szó.
18 hónaposan 5-10-15 szó az átlagos. Persze senki se fejlődik egyformán. Az én lányom is ennyi idős 13 szava van. 2 szomszédomnak is ennyi idős kb a gyereke és nekik is kb ennyi van vagy ennyi sem.
Egyébként ha egyáltalán egy szava sincs se állathang utánzó se semmi,lehet érdemes jelezni valakinek. Ha legalább 5-10 szava van nem aggodnek egyelőre. :) A számodra értelmetlen de mindig ugyanarra használt szó is szónak számít. Pl az én lányom ha véletlen leejt valamit azt mondja hogy "pá" ami a hoppát akarja jelenteni. Tehát az ilyen szavak is számítanak.
Egyébként nem értem hogy akkor a 18 hónapos státuszon miért az a kérdés hogy 5-10 szókezdemenyt használ-e?! :D nálunk a 13 szóval teljesen elégedett volt az orvos és védőnő is. Erdekes.
3as voltam.
Az én fiam semmit nem mondott 18 hónaposan. És a "nem" - en kívül nem is értett túl sokat.
Mi korai fejlesztésre járunk.
Most 2 éves, magától csak annyit mond, hogy nem! meg ágye (oda, add ide)...
Utánozni utánoz de magától még mindig csak ezt a 2 szót mondja. Viszont több mindent megért, már mutatja a testrészeit stb :)
A bölcsiben a legtöbb gyerek 2 évesen kezd, beszélni, 1-1 szót mondanak, de 2 éves koruk után van annyi szavuk, hogy azt már beszélgetésnek nevezhetjük. A tavalyi csoportban 3 évesen indult, be a legtöbb gyerek beszéde.
Ha 2.5 - 3 évesen még nem beszél akkor kezdjetek el beszéd indítást
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!