Mennyire lehet/kell egy 1 évest nevelni?
Holnap lesz 12 honapos a fiam.
Amikor olyat csinal amit nem szabad,akkor nem kiabalva de erelyesen a mutatoujjamat felemelve mondom neki,hogy nem szabad,nono...eloszor nez ram nevet,de harmadszorra negyedszerre mar nem csinalja.
Meglatjuk mi lesz a kesobbiekben mennyire fog szot fogadni.
Nekem 9 hónapos a kisfiam. Én is a nem szabad, nono, mutatóujj felmutatása használom, persze nem érti még, pont azt csinálja, ami a statuszon volt kérdés - erre a felszólításra abbahagyja a tevékenységet pár másodpercre, aztán folytatja továbbmosolyogva.
Én azért ezredszer is elmondom, hogy nem szabad a konnektorhoz nyúlni és fogom, elviszem onnan (be van dugaszolva, de akkor is) .szerintem ha akkor kezdenem mondogatni, hogy nem szabad, amikor már érzi is, akkor nem értené, eddig miért volt szabad, most meg nem.
Nálunk 1 éves kora körül bevált, hogyha alternatívát adtam a cselekedetekre. Pl. ha dobálta az ablakot kaviccsal, akkor kerestem mást, amit dobálhat, pl. ,,nézd ezt a lyukat a földben, inkább ide dobáljuk be a kavicsokat". Marás helyett ,,ha így csinálod, anyának fáj, nézd, így kell finoman simogatni". Mondjuk nálunk a kaja nem játék, ha nem eszik, dobálja, csak túrja, akkor egyszer figyelmeztettem, hogy megyünk kezet mosni, ha folytatta, akkor el is vittem. Most 2 éves, ez az alternatívásdi nem mindig működik, de egy évesen nagyon lelkes volt még :)
Nem hagynám rá, mert később csak rosszabb lesz, mert nem úgy szokta meg. Legalábbis nálunk most a dackorszakban sokszor érzem, hogy a régi, jól megszokott dolgok, szabályok adnak kapaszkodót a gyereknek, egyfajta biztonságérzetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!