A gyerekem örökölni fogja az alkoholizmust?
A szüleim alkoholisták voltak mindketten. Nekem is voltak durva időszakaim. Nem évek, nem folyamatosan, nálam időszakos volt. Amikor valami rossz történt az életben, akkor nagyon le tudtam csúszni. Olyankor eltartott néhány hétig, aztán összeszedtem magam.
De mindig érzem, hogy könnyen rá tudnék függni bármikor, ha úgy hozná az élet. Kemény meccseket vívtam magammal az évek során. De mióta a fiam megszületett, azóta teljesen tartom a mértéket. Havonta talán 1x iszom 1 pohár bort. Vagy ritkábban. Nem akarom, hogy az legyen előtte példaképpen, ami nekem volt.
Apám alkoholista volt, nagyon sokat szégyenkeztem a viselkedése miatt óvodás koromtól. Mindkét szülőm napi egy doboz cigit elszívott mellettünk.
Soha nem dohányoztam, ki se próbáltam. Folyton megharagszanak rám társaságban mert nem iszom alkoholt sem, kicsit rosszul esett, de már nem érdekel. Ha azon mentek volna át mint én talán megértenék. Az utóbbi években alkalmakkor már azért egy pohár valami enyhe alkoholos koktélt meg szoktam inni. Ennyi.
Elvileg a függőségre a hajlamot lehet maximum örökölni. Dehát az sem biztos. Meg manapság kinek nincs valami függősége pl.: mobil nyomkodás, kávé, evés stb.
5-ösnél a pont!
A függőségre való hajlam öröklődik, nem az alkoholizmus. Vagyis jobban kell figyelni arra is, hogy pl. ne legyen internetfüggő, képernyőfüggő. Ez azt is jelenti, hogy kicsi korában lehetőleg ne nézzen képernyőt, és utána is csak óvatosan adagold neki ezeket.
Az alkoholról kb. ugyanezt lehet mondani. A lényeg, hogy a teljes tiltás sosem célszerű, inkább a szülei társaságában igyon először, ne a haverokkal házibulin. Szokja meg, hogy egy pohár nem gond, de egyszer csak meg kell állni a fogyasztással. A helyes szokások kialakítása nagyon fontos. Ha kamaszodik, beszélj neki őszintén a magad pokoljárásáról, és mondd el, hogy szeretnéd őt ettől a szenvedéstől megkímélni.
Nem írtál párodról, sőt azt sem, férfi vagy vagy nő. Gondolom te, mint gyógyult alkoholista, semmit nem ihatsz. Az volna az optimális, ha a párod ún. társasági ivó lenne, vagyis bármikor koccintana vendégségben, de sosem inná le magát részegre. Ez lenne a legjobb minta a gyerekednek arra, hogy hogyan lehet inni mértékkel. Azt semmiképp se várd el tőle, hogy absztinens legyen, ezzel gyakorlatilag az alkoholizmus felé taszítanád.
Apám alkoholista, mind két szülőm dohányzik is.
Én és tesóm nem dohányzunk, és alkoholt is talán negyedévente (alkalmakkor) fogyasztunk. Akkor is pár pohárral, még a spiccesség is ritka.
Apósom szintén alkoholista. A férjem 1 évben 1x iszik meg egy pohár bort. Az egyik ok hogy többnyire ő a sofőr ha hivatalosak vagyunk valahova, a másik pedig h egyszerűen nem kívánja.
A hajlam lehet h örökölhető, de nem hinném h ez dönt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!