Gyermektartásdíj inflációkövető emelését minden esetben megítéli a bíróság, ha kéri a szülő?
Olyanokat kérdeznék elsősorban, akinek személyes és nem túl régi tapasztalata van erről.
6 éve váltunk el, akkor 3 %-os éves emelkedésben egyeztünk meg. A mostani kiugró infláció miatt a jövőben szeretném, ha nem egy ilyen fix összeggel, hanem az éves inflációval növekedne a jövőben a tartásdíj.
Azt tudom, hogy lehetőség van ezt kérni, de vajon kell ezt különösebben indokolni a bíróság felé, vagy szinte mindig helyt is adnak?
A kereset kizárólag erre irányulna, emelésre nem.
1/1 A Ptk. szerint rendelkezhet úgy a bíróság, hogy a KSH által közzétett éves inflációval növekedjen a tartásdíj. Tehát a mértéke adott lenne, nem a bíróságnak kell kitalálnia.
Mivel a gyerekre fordítandó összeg az infláció miatt mindenképpen nő, miért ne kellene ehhez a külön élő szülőnek is hozzájárulnia? Nekem, mint gondozó szülőnek sem nő a keresetem, mégis meg kell oldanom.
Az elmélet ez, de pont ezért tettem fel a kérdést, hogy mi a tapasztalat a gyakorlatról.
2/3
Az a röhej, hogy én mint gondozó szülő ugyanabból a fizetésből fizessem a gyerekek utáni megnövekedett költséget egyedül, és a külön élő szülő semmivel se többet?
Érdekes.
4-re:
Nem. A gyerekre költött javakkal ugyanúgy takarékosabban kell bánnod, mint ahogy a saját magadra költött javakkal is. Mint ahogyan a külön élő szülőnek is a saját magára költött javaival.
Igen, lehet, hogy két éve belefért volna a gyereknek a külön angol, most meg nem fér bele. Eddig belefért a márkás dzseki, most csak a noname kínaira telik. Magadnak meg belefért volna a maszek fogorvosnál a korona csináltatás, most meg kénytelen vagy kihúzatni azt a fogadat.
Lehet nyavalyogni, hogy "nehogy már a gyereken spóroljunk", de az élet nem így működik. Ha össze kell húzni a nadrágszíjat, akkor mindenkinek rosszabb lesz.
5/5
Alapvető dolgokról beszélek, nem különóráról meg márkás cuccokról. Ételről, rezsiről, ruháról. Kínaiban vett ruháról, eddig is.
Tehát én spóroljak úgy, hogy a gyerekekét és a saját szükségleteinket fogjuk vissza, azért, hogy a másik szülőnek csak saját magán kelljen? Mert amit írsz, az azt jelenti, hogy bármi történik a világban, az árakkal stb., azt minden körülmények között csak a gondozó szülőnek kell megoldania.
Egyébként a gyerek tartása mindig megelőzi a saját magunkét, ez vonatkozik rám és a másik szülőre is.
Spórolok, amin csak tudok. De azt ezzel nem magyarázod meg, hogy miért kizárólag nekem kell megoldanom. Amit a másik szülő magán spórol, annak legalább egy részét miért nem kellene odaadnia a gyerekeire?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!