Meddig lehet várni egy nőnek a gyerekvállalással ?
Nincs egy fix határ, de:
1. Az idő múlásával rohamosan nehezedik a teherbeesés
2. Egy csomó betegség esélye növekszik
3. Arra is kell gondolni, hogy azt a gyereket fel is kell nevelni. És persze mindenki úgy gondolja, hogy ő az 50-es éveiben még nagyon fitt lesz, de a tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy ebben a korban sokaknak megromlik az egészsége, az energiája és a türelme.
A menstruáció nem jelent egyet a teherbeesés lehetöségével. Nekem a 41. születésnapom körül csökkenhetett le drámaian a nemi hormonok mennyisége, azóta egyáltalán nem kell szörteleníteni a karomat, annyira kevés kis szörszál van rajta, és ami van, az sem hosszú. Korábban 3-3,5 hetente kellett borotválni, mert vállalhatatlan volt az a hosszú szörzet. Ezzel egyidöben a nemi vágyam is eltünt. Pedig teljesen szabályosan menstruáltam még vagy 1,5 évig. Igaz, nem volt annyi vér, mint korábban, már olyan 37-38 éves korom óta. Szóval az is amolyan csökkent minöséget takart, gondolom én.
Olvastam online, hogy a menopauza kezdetén nemcsak a nemi hormonok csökkennek, hanem a növekedési hormon is. Feltételezem ez magyarázza a sokkal lassúbb szörnövekedést. Nemi vágyam kb. nem létezik, az orgazmusom is sokkal gyengébb, mint régen. Alig érzek ott valamit. Elvesztettem az érzékenységemet is.
42,5 évesen kezdett rendetlenkedni az addig szabályos ciklusom.
Biztos vagyok benne, hogy már 41 éves korom után sehogyse tudtam volna teherbe esni, max. kezeléssel.
Várni majdhogynem a menopauzáig lehet, a kérdés csak az, hogy érdemes-e. Szerintem tipikusan az a dolog, amibe nem érdemes csak úgy beleugrani, de a végtelenségig halogatni sem. Előttem már többen leírták, hogy az, hogy elméletileg lehetséges még a teherbeesés, nem jelenti azt, hogy sikerülni is fog. A szervezet is egyre kevésbé képes regenerálódni. Az éjszakázás, türelem, gyerek után rohangászás, kényelmetlen pózban altatás stb. is nehezebben bírható. És amit 13-as írt: a gyereket fel kell nevelni. Az egyik barátnőmnek a nagyapja lehetett volna az apja (60 éves volt, amikor született) és megérte az érettségijét, de egyetem alatt már őt kellett ápolni. És akkor ő jóval tovább élt (egészségesen) a várhatónál.
Szerencsétlen helyzetnek tartom, amikor a 40+-os gyerekvállalást azzal magyarázzák, hogy a 40 az új 30. Nézhet ki úgy egy 40-es, mint egy 30-as, élhet egészségesen, de a biológiát nem lehet becsapni. Rontani mondjuk lehet rajta.
Lehet 30 felett is. 40 évesen is. De nyilván minél idősebb valaki annál kisebb az esélye. De ezt már leírták fentebb.
Ha van normális kapcsolatod és érett vagy a kapcsolatra akkor nyugodtan. Nem is igazán a kor a fő gond manapság, hanem a rossz párkapcsolat, a felek egymás iránti tiszteletlen viselkedése. Ebből lesz a válás, vagy szakítás, megcsalás. ezért meggondolandó az idő előtti gyerekvállalás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!