Miért hiszik azt a szülők hogy a sok gépezéstől akar majd a gyerek informatikus/programozó lenni?
Még anno pár éve itt GYIK-en tettem fel egy kérdést egy programozási feladatottal kapcsolatban, amit házi feladatnak kaptunk meg, és már akkor nem értettem az egészet. Konkréten az egész forráskódot csúnyán fogalmazva beb@sztam a kérdés kifejtős részbe és vártam hogy majd mások megoldják. (semmit távpontot nem adott az akkori tanárunk) a lényeg az, hogy szerencsére sikerült az informatikától jó távol maradnom. Még a középiskola közepén ráébredtem, hogy nem szeretem, nem érdekel, és nem vagyok jó benne.
Szüleim meggyőződése volt hogy csak azért mert anno 7-8 órákat ültem gép előtt (csak játszottam és videókat néztem) majd biztos érdekelni fog az informatika és a programozás.
Csak azért mert ők nem tudtak egy Router-t ki/be kapcsolni, és nem tudtak zenét letölteni az internetről. Visszagondolva elég megmosolyogtató az egész.
Hát ez ismerős. 8. osztályban be lettem iratva info előkészítőre, mert az otthoniak szerint szerettem gepezni.
Hát kb egy mukkot sem értettem az egészből, gyakorlatilag a szavakat sem értettem, akiket mond a tanár. Mindig le voltam maradva a feladatokkal és akkor a tanár colgate reklamos mosollyal rám néz: naaa sikerélmény?? Hogyne ... az a szerencse , hogy a monitor be volt valahogy süllyesztve az asztalba és senki nem latta mit művelek. Akármilyen hihetetlen nem vettek fel abba a suliba.
Ez a 90-es évek naivitása. A nagymamamám is azt hitte, hogy megvette nekem a PC-t meg gyűjtötte a "Mit tud a számítógépem" mappás folyóiratot (ami mire kijött az utolsó része már akkor elavulttá vált) és nem értette miért nem lettem hacker. 🤭
Én 1x azzal vágtam neki vissza, amikor megint előhozta, hogy pedig ő mindent megtett, hogy belőlem számítógép-zseni legyen (jelentsen ez akármit), hogy ő már közel 35 éve nézi a TV-t de a mai napig nem tudja sem beprogramozni a csatornákat, sem váltani a módok között. (És a bekötésről, a készülék javításáról nem is beszélve).
Na, azóta nem hozta fel a dolgot.
Sztereotipikus gondolkodás.
Viszont mára akár részben igazuk is lehet, mert hasonló gamerekből (mint te a leírásod alapján) sikeres youtuberek lettek, ebből is jól meg lehet élni idővel, ha rendszeresen csinálod.
Vagy ha sokat bütykölgetted, fejlesztetted a gépedet és ilyen körökben mozogtál, akkor legalább valamennyi hardveres tudást fel tudtál szedni. Sok cég keres kifejezetten csak hardvereseket (hardverboltok, ahol gépösszeszerelés, hibás alkatrész cserék vannak csak).
Tudom, ezek nem programozók, de nem csak fejlesztők vannak az informatikusok között és a gamer inkább felhasználó kategória.
Az egész főleg rajtad múlik, mert ha te egyáltalán nem akarsz számítógépekkel, informatikával, vagy akár csak gaminggel foglalkozni, ebből élni, akkor nem fogsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!