Sok szülő miért használ érzelmi zsarolást mint módszert a gyermekével szemben?
Ha valakinek gyereke van, attól nem lesz automatikusan mindenttudó, intelligens, a problémákra tökéletesen felkészült profi.
Ők is csak sima átlagemberek, márpedig az emberek többsége egy rakás szar a konfliktuskezelésben, és a kommunikációban.
Ha meg valakinek alapból nincs meg az intellektuális eszköztára ahhoz, hogy normálisan oldja meg a konfliktusait, akkor a gyerekével szemben sem lesz jobb.
Szerintem ilyenekre gondol, hogy "ha nem fogod meg a kezem sétánál, szomorú leszek", meg "meg kell enni a reggelit, mert sokat foglalkoztam vele", meg "ha nem pakolsz el elrakom a játékaidat egy hétre" meg "ha nem tanulsz, az utcán fogod végezni" meg ilyesmik, amiket a szülők mondani szoktak.
Szóval amikor a gyerekben rossz érzést kelt-negatív következmények lehetőségét veti fel. Szerintem egyébként ez gyerekeknél nem érzelmi zsarolás, hanem a lelkiismeret, személyiség formálása. Én szeretnék olyan gyereket, aki figyel mások érzéseire, és betartja a szabályokat, akkor is, ha túl kicsi ahhoz, hogy megértse. Mivel fizikailag nem verjük meg a gyereket, értelmileg még kicsi a szabályok, hosszútávú következmények felfogásához, csak érzelmi alapon lehet rá hatni. Nem fog azért megenni valamit, mert egészséges, de megenni meg meg kell, nem élhet azon, amin akar(pl csoki). Be kell venni a gyógyszereket, fel kell öltözni évszaknak megfelelően, akkor is, ha nem érzi, hogy fázna. Fogni kell a szülő kezét az utcán.
Mivel az erőszakot törvény tiltja, a gyerek belátási képességei meg korlátozottak, csak érzelmi alapont lehet rá hatni. Pár dolognál működik a belé épített "utánzás", de ez nagyon kevés, minimális dolog, általában olyan dolgok, amik nem kellemetlenek neki. Pl kézfogás kellemetlen nekik, mert egy helyen kell tartani a kezüket, vagy nem ízlenek a zöldségek, vagy sokáig tart felvenni a ruhákat.
Ha azt hiszed kérdező, hogy logikai alapon meg lehet győzni egy kisgyereket valami helyességéről, és ő majd ezért erőt vesz magán, nem láttál még gyereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!