Fiatal felnőttként babát szeretnénk, normális hogy még rendezetlen a ciklusom? Ha LH mutatja, akkor van peteérésem?
22 és fél éves nő vagyok, 15 éves korom óta menstruálok. Sosem volt rendszeres a ciklusom, de legtöbbször 35-40 napra jön meg. Ebben a hónapban csináltam LH tesztet és a 21. napon lett pozitív. Lehetséges? Attól még létrejöhet a terhesség, hogy később van ovulációm? Esetleg minden rendben van velem, csak még 7 év alatt sem állt be a menzeszem?
Édesanyámnak például 25 éves korára állt be, de nem tud nyilatkozni ilyen téren, mert ő azután szült, kezdtek próbálkozni, hogy 28 napra beállt neki.
Természetesen nem normális, ez azt jelzi, hogy valami nincs rendben. Utána kell járni, lehetőleg családtervezés előtt, mert ha össze is jön a baba, még okozhat gondot egy kezeletlen probléma.
Anyukádnál sem volt valami rendben, csak nem akkora volt a gond, hogy akadályozza a teherbeesést.
Ha pozitív az LH teszt nem biztos, hogy az ovulacio letrejon!
Sőt, hosszu cikoua eseteben, ha a pete ami kiszabadul rossz minosegu, akkor hiába az ovulacio is. Nekem amiota először megjott 40-60naposak a ciklusaim. Lett kerve 6 kulonbozo doki altal 6 kulonbozo hormonpanel. Semmi nem magyarazta ezt. Feladtam.. elkonyveltem, hogy en ilyen vagyok. (Nyilvan valami okozza ezt, passz..) viszont az szinte biztos, hogy volt ovulaciom, csak a pete volt "romlott" elkezdtem a baratcserje kapszulat, es az elso honapba 21.napon volt ovum, ami nalam nagyon nagy szo volt, es abbol lett a babank is.
Na ezzel nem azt akarom mondani, hogy kezdje el osszeszedni mindent. Dokihoz el kell menni mindekepp. Illetve helyes taplalkozas, testmozgas, csodakra kepes!
Nagyon sok dolog okozhat rendszertelen, hosszú ciklust. Az egészségügyi okot ki kéne zárni először.
Másodszor pedig, amit tehetsz. Heti 3-5x 1 óra sportolás. Egészséges, minőségi ételeket eszel. Heti 1-2x nyugodtan ehetsz olyat, amit szeretsz. Első körben próbáld ki, hogy napi 5x eszel. Abból 4x egészségesen. Ha nem etted meg az egészséges ételt, akkor az 5., a nasi, az nincs. Önuralom fontos, mivel ha terhesen folyamatosan édességet eszel, akkor lehet terhességi cukor is. Akkor pedig utána semmi ilyet nem ehetsz. Amíg nincs önuralmad, addig nem kezdenék bele a babaprojektbe, mert borzalmas tud lenni másképp terhesség alatt egy diéta úgy. Testsúlyodra emellett figyelj oda. Sem az alacsony, sem a magas BMI nem jó. Mindkettő csökkenti a teherbeesés esélyét. Emellett vannak dolgok, amiket kerülni nem ártana. Étkezésnél pl az állati eredetű ételeket nem árt csökkenteni, mivel sajnos minden olyannal vannak etetve, ami a női ciklust fel tudja borítani. A háztáji, bio dolgokat ajánlom inkább. Változatosan étkezz. A vegyszereket sem ártana kiiktatni az életedből (tisztítószerek, mosószerek és a tisztálkodószerek is bele tartoznak sajnos ebbe). Ezeknek is vannak alternatíváik. Emellett a lelki egészség fenntartása is fontos. A tested sem àrt megismerni. Erre a termékenységtudat jó megoldás. Így az orvosodnak a mért adatok jó kiindulópontot tudnak adni. Rendszertelen ciklusnál pedig segít a teherbeesésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!