Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A gyed alatt ugyanúgy jár a...

A gyed alatt ugyanúgy jár a 21 nap fizetett szabadság, mint amikor dolgoztam?

Figyelt kérdés
2008. november 23.-án született a kisfiam, tehát ez év nov. 23- án jár le a gyedem. Mennék vissza dolgozni, de nem tudom, hogy még hány napot lehetek itthon azután, mennyi időnk lesz a bölcsibe beszoktatásra.Köszönöm előre is a válaszokat!
2010. szept. 21. 20:20
 1/8 anonim ***** válasza:
jár a szabi, természetes. de hogy pontosan hány nap, azt a munkáltató köteles kiszámolni neked, mert ha közben pl beleestél egy másik korcsoportba akkor több szabi jár mint 21. Ugyanis ha pl kiszámolják hogy 2 hónapod van szabid, akkor neked azt megelőzően 30 nappal kell jelezned hogy mennél vissza dolgozni. Illetve évente 2 nap szabit kellett (volna) igényelned a gyerek után, ez pluszban jár. én pl 35 leszek jövőre, 2 gyerekkel, igy 29 napom lesz
2010. szept. 21. 20:37
 2/8 anonim ***** válasza:

A szabadság a tgyás idejére, és a gyed első évére jár.

Ha 21 napod van, akkor ez azt jelenti, hogy kb. 30 napod lesz (ez 6 hét szabadságot jelent).

Ez alapján majd valamikor januárban kell ténylegesen munkába állnod.

2010. szept. 21. 21:06
 3/8 anonim ***** válasza:
n 33 leszek jövőre, és már 32 nappal jöttem el szülni:) Vagyis ez több dologtól is függ. Viszont az előbb lehagytam, ahogy az első írta, hogy még plusz 2 nap jár a gyerek után, tehát az még hozzájön.
2010. szept. 21. 21:08
 4/8 anonim ***** válasza:

Na, szedjük össze, ami elhangzott:

Maradhatott esetleg szabadságod a szülés előttről. Ez most is megvan, ha maradt egyáltalán, ezt te tudod.

Jár neked ez mellett másfél évnyi szabadságod, ugyanis az a tgyás idejére és a gyed első évére jár.

Ezen felül, ha jelezted előre irásban, hogy te igényled és nem a párod igényelte, akkor a gyerek után is kaptál a születése óta mindig 2 napot évente. de ezt csak akkor, ha jelezted, hogy te kéred. Ha nem jelezte egyikőtök se, akkor ez a szabadság elveszett sajnos.

A pontos számadatot a munkahelyed meg tudja mondani, ott ugyanis naprakészen kell vezetniük a szabadságaidat és úgyis feléjük kell jelezned, ha vissza akarsz nmenni dolgozni.

Addig úgy készülhetsz, hogy min. 30 napod van, azaz min. 6 hétre való szabadsággal fogsz kezdeni.

Mivel az idei évre is fog járni decemberre szabadság, igy már saját jogon szerzel újabb 2 nap szabadságot, tehát idén már nem kell semmiképp dolgoznod, az biztos, mivel nov.23-tól 28 munkanap van még az évben, tehát jut belőle a jövő év elejére is mindenképp.

Itt inkább az lehet a gond, hogy a bölcsi várhatóan bezár a két ünnep közt, ezért nem fogod tudni beszoktatni. Várhatóan 2 hetet tudod szoktatni, aztán bezárnak mondjuk másfél hétre annak pedig nincs értelme, mármint a gyerek szempontjából. Úgyhogy csak javasolni tudom, hogy kérdezz rá a bölcsiben, mert szerintem azt fogják tanácsolni, hogy a következő év elején szoktasd be. Ennek nincs akadálya, hagyj 2 hetet a beszoktatásra és onnan számold vissza, hogy mikortól állj munkába az idei év végén. Addig gyes-en maradsz és utána kezded letölteni a szabadságodat, ami igy kitart 2011 január közepéig és a gyerek simán beszokik a bölcsibe.

Kiszámoltam, ha van 38 napod, akkor január közepéig otthon tudsz maradni, ha nem, akkor vagy később kezdesz pár nappal, vagy részben a jövő évi szabadságaid terhére maradsz otthon beszoktatni sz év elején. Szerintem.

2010. szept. 22. 08:31
 5/8 anonim ***** válasza:
bocs, off: de hogy hogy csak a gyed első évére jár szabi? én összesen 4 évet leszek itthon, ebből már több mint 2,5 év eltelt. és a munkáltatóm kiszámolta hogy hány nap szabim lesz mire visszamegyek és kb 90 nap jött ki, úgy hogy 0 napom volt, mikor eljöttem
2010. szept. 22. 08:53
 6/8 anonim ***** válasza:
Hát akkor valamit elszámoltak, vagy nincsenek tisztában ajogszabállyal. Szabadság csak a tgyás idejére és a gyed első évére jár.
2010. szept. 22. 09:03
 7/8 anonim ***** válasza:

Utolsó ismét, pontositok: tgyás és a fizetés nélküli szabadság (tehát em csak a gyed, hanem a gyes is!) első évére jár a szabadság.

Csak hogy ne ijedjen meg, akinek esetleg nem jár gyed, csak gyes.

2010. szept. 22. 09:08
 8/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!Most már világos. 2008- ról maradt 4 nap szabim, 2009- re 21 nap és most 2010- re 10 nap. Tehát összesen 35 napom van. A gyerek után a férjem vette ki a 2 nap szabadságot.

Köszi mégegyszer.

2010. szept. 22. 09:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!