Mit tennétek ebben a helyzetben?
A gyerekem autista. Anyukám arra kért, hogy ne mondjuk el a rokonoknak, ismerősöknek, mert az emberek rosszindulatúak és ő nem szeretne magyarázkodni senkinek, ha később ezzel kapcsolatban kérdezgetnék.
Azt is mondta, hogy ne tegyek fel a gyerekemről fotót a facebookra.
Úgy érzem ő, mint nagymama szégyelli az unokájának másságát.
Persze én visszakérdeztem, hogy akkor most bújjunk el a világ elől és soha többet ne találkozzak a rokonaimmal? Mert ha találkozunk úgyis látják a gyerekemen, hogy nem megfelelő ütemben fejlődik és furán viselkedik. Ígyis sokan azt hiszik, hogy neveletlen a viselkedése miatt, pedig nem az, hanem autista.
Én nem szeretnék emiatt kimaradni a családi rendezvényekből, sem a barátok, ismerősök elől bujkálni, mert én nem szégyellem a gyermekem. Sőt, imádom és büszke vagyok minden apró fejlődésre.
Ti mit tennétek a helyemben?

Senkinek nincs joga más diagnózisaihoz, kivéve akiért jogilag felelünk (gyámja, szülője vagyunk), illetve morálisan még annak a diagnózistat van bizonyos értelemben jogom tudni, akinek a betegsége a túlèlésemben közvetlenül érint pl én fogom ápolni vagy ilyesmi.
Inkább az kérdés, hogy van-e jogom indokolatlanul elmondani a gyerek diagnózisát, ami az ő személyes magánügye. Pl egy rokonnak, aki utána majd nem veszi emberszàmba. Vagy pl akarja majd később a gyerekem, hogy az unokatesó tudja róla, hogy autista?
Az ellenkező szempont is releváns, hogy így legalább nem nézik neveletlennek. Egyedi döntés, amit a szülő mérlegel. Pl ha releváns segítséget adhatnak a rokonok, az is más.
De a nagyszülő itt nem akarja senki jogait védeni, hanem szégyelli a betegséget. Biztos van erre magyarázat, de én világossá tenném, hogy nem az ő szégyenkezése befolyásol, hanem a gyerek érdeke. Határokat meg tartson.
Emellett hátha lehet tájékoztatni az autizmusról, az ő (anyós) előítéleteit csökkenteni, bár aki így viselkedik és ilyen elvárásokksl van mások felé, az nem lehet könnyű eset. Bele nem szakadnék a tetszése elnyerésébe.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!