Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tennétek ebben a helyzetben?

Mit tennétek ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés

A gyerekem autista. Anyukám arra kért, hogy ne mondjuk el a rokonoknak, ismerősöknek, mert az emberek rosszindulatúak és ő nem szeretne magyarázkodni senkinek, ha később ezzel kapcsolatban kérdezgetnék.

Azt is mondta, hogy ne tegyek fel a gyerekemről fotót a facebookra.

Úgy érzem ő, mint nagymama szégyelli az unokájának másságát.

Persze én visszakérdeztem, hogy akkor most bújjunk el a világ elől és soha többet ne találkozzak a rokonaimmal? Mert ha találkozunk úgyis látják a gyerekemen, hogy nem megfelelő ütemben fejlődik és furán viselkedik. Ígyis sokan azt hiszik, hogy neveletlen a viselkedése miatt, pedig nem az, hanem autista.

Én nem szeretnék emiatt kimaradni a családi rendezvényekből, sem a barátok, ismerősök elől bujkálni, mert én nem szégyellem a gyermekem. Sőt, imádom és büszke vagyok minden apró fejlődésre.

Ti mit tennétek a helyemben?

2022. jún. 17. 20:03
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
25%
10# persze, jobb, ha azt gondoljàk ,hogy egy neveletlen undok kis..
2022. jún. 17. 21:39
 12/17 anonim ***** válasza:
71%
Én elmondom mindenkinek. Nem szégyellem. Úgyis látszik rajta .
2022. jún. 17. 21:44
 13/17 anonim ***** válasza:
64%

Senkinek nincs joga más diagnózisaihoz, kivéve akiért jogilag felelünk (gyámja, szülője vagyunk), illetve morálisan még annak a diagnózistat van bizonyos értelemben jogom tudni, akinek a betegsége a túlèlésemben közvetlenül érint pl én fogom ápolni vagy ilyesmi.

Inkább az kérdés, hogy van-e jogom indokolatlanul elmondani a gyerek diagnózisát, ami az ő személyes magánügye. Pl egy rokonnak, aki utána majd nem veszi emberszàmba. Vagy pl akarja majd később a gyerekem, hogy az unokatesó tudja róla, hogy autista?

Az ellenkező szempont is releváns, hogy így legalább nem nézik neveletlennek. Egyedi döntés, amit a szülő mérlegel. Pl ha releváns segítséget adhatnak a rokonok, az is más.

De a nagyszülő itt nem akarja senki jogait védeni, hanem szégyelli a betegséget. Biztos van erre magyarázat, de én világossá tenném, hogy nem az ő szégyenkezése befolyásol, hanem a gyerek érdeke. Határokat meg tartson.

Emellett hátha lehet tájékoztatni az autizmusról, az ő (anyós) előítéleteit csökkenteni, bár aki így viselkedik és ilyen elvárásokksl van mások felé, az nem lehet könnyű eset. Bele nem szakadnék a tetszése elnyerésébe.

2022. jún. 17. 21:55
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
A facebookra én más okból nem tennék ki képet a gyerekről, úgy értem, én ellenzem, hogy a szülők gátlás nélkül teleszórják az internetet gyerekfotókkal. Az meg a te dolgod, hogy kinek, miért, milyen formában mondod el, hogy a gyerek autista.
2022. jún. 18. 06:42
 15/17 anonim ***** válasza:
42%
Ne is haragudj, de anyukád nem normális. Egy ilyen után nálam meg is szűnnek vele minden kapcsolat.
2022. jún. 18. 06:53
 16/17 anonim ***** válasza:
68%
Szerintem menjetek nyugodtan. Ha elzárod az a fejlődésére sem lenne jó hatással. De ne is ezért menjetek, hanem mert jó érzés a gyermekkel egy közös program, és legyél Rá büszke, biztosan csodaklassz gyerek. Sokan bezárkóznak és ez nem jó a gyermeknek, és a társadalomnak sem. Egyre több eltérő fejlődésű gyermek van, idővel többségben is lesznek. Semmivel sem kevesebb, mert más a fejlődésének útja. Sok érték van benne amit látnia kell másoknak, úgy, ahogyan Te látod őt.
2022. jún. 18. 07:46
 17/17 anonim ***** válasza:
48%
Kedves kerdezo megkerdezhetem mennyi idos a gyermeked mikor kapott dg t es mik a tunetek? Koszonom
2022. jún. 18. 08:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!