Mennyire elvárás részedről, hogy a gyerekeid egyetemet, főiskolát végezzenek el? Neked milyen végzettséged van?
“De itt például a nővéreket is jól megfizetik, bár a képzés is komolyabb, felsőfokú.”
A diplomás ápoló is felsőfokú végzettség...
Kérdező, nem várjuk el, de azt igen, hogy valamit kezdjen magával és abba adja bele a maximumot. Nem kell kitűnőnek lenni, de tegyen érte, hogy jól ismerje a szakmáját. Hogy ez ügyvéd vagy szobafestő, az már az ő dolga, nekünk meg az, hogy támogassuk. Persze ha olyan pályát akar választani, aminek nagyon rossz az anyagi vonzata, erre figyelmeztetnénk, de nem traktálnánk.
“De itt például a nővéreket is jól megfizetik, bár a képzés is komolyabb, felsőfokú.”
A diplomás ápoló is felsőfokú végzettség..."
De itt az egyetemet végzettek számítanak diplomásnak (degree), a college diploma felsőfokú szintű (higher education), de nem számítanak "diplomásnak" magyar értelemben. Míg Magyarországon egy sima ápoló középszintű végzettségű, a diplomás ápoló pedig diplomás. De tök mindegy, azt akartam érzékeltetni, hogy ha továbbtanul, akkor jóval magasabb lesz a fizetése. Mivel lány, ezért nem nagyon akar autószerelő, szobafestő, lakatos, burkoló lenni, pedig ezek jól fizető szakmák. De egy varrónő például alkalmazottként keveset keres, egy bolti eladó, vagy egy segédápló is. Mivel 16 éves, és tavaly óta dolgozik is, jelenleg minimálbérért, ezért van elképzelése róla, hogy ennél többet szeretne keresni felnőttként.
Nem támogatom az egyetemet.
Szakmát tanuljon.
De azt fognak elvégezni amit szeretnének.
Ma egy szakmával többre mennek mint az egyetemmel.
"Ma egy szakmával többre mennek mint az egyetemmel."
Egy fogorvos, gyógyszerész, mérnök, programozó pszichológus sem boldogul nehezen, és kényelmesebb körülmények között dolgozik. Tehát nem mindenkire igaz. Ettől függetlenül persze azt tanul, amit akar.
Nekem diplomám van, a férjemnek technikuma, mindketten egy műszakban végzünk irodai munkát. Nem mondom, hogy annyira jól keresünk, de rosszul sem, és nem megy rá az egészségünk a munkára, kényelmes, van időnk mellette a családra is.
Ezért én támogatom, hogy legyen diplomájuk, hiszen manapság a szellemi munkával lehet ilyen típusú munkát végezni. De a végső döntés természetesen az övék.
Szép elmélet az, hogy azt csinálja, amit szeretne, pl. ha asztalos akar lenni, akkor legyen az. Egy gyerek nem látja át a munkaerőpiacot, szóval nem, ne legyen asztalos. A lányom varrónő akart lenni, mert milyen jó dolog az, ha magának szép ruhákat tud készíteni. Aha, a magyar ruhaipar meg döglött, nem lehet elhelyezkedni, ha mégis sikerül éhbérért, szóval nem, ne legyen varrónő.
Szóval vannak azért korlátok, de ha tanár, ápolónő, gyógyszerész, burkoló, kőműves stb akar lenni, hát legyen. Olyan, amire van kereslet.
Nekem főiskolai diplomám van, soha egy percet nem dolgoztam a szakmámba, pedig én választottam.
Szóval nem, egyáltalán nem ragaszkodom a diplomához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!