Egy vagy kettő keresztnév? Miért?
Milyen érvek miatt döntöttetek egy vagy kettő keresztnév mellett? Utólag jó döntés volt? Szereti, használja mindkettőt?
Kislány lesz és nem fog rokon után nevet kapni, tehát sajátja lesz az egy vagy két keresztnév is.
Egyet kapott. Nálunk nem volt divat soha a két keresztnév, apukámon kívül senkinek nincs kettő a családban, férjemében sem.
Nekem nem is tetszik, SZERINTEM egy ember nem lehet egyszerre Karcsi is meg Sanyi is 😅
Egyet akartam adni, de aztán a szülészorvosom kb megmentette az életünket, és ezért másodiknak az ő nevét adtam.
Szép név ráadásul, tetszik, nem is tudom, hogyan nem jutott eszünkbe hamarabb.
Egyébként nem lett volna kettő.
Igazából van érv emellett is meg amellett is, ahogyan már előttem leírták. Ha egy neved van, nem bonyolítod túl, megmented magad mindenféle okmányos bonyolultságtól, van egy neved és ezt írják mindenhova és kész.
De ha két neved van, akkor valamennyire dönthetsz, hogy melyiket preferálod és hogy hívjanak mások, ami lehet, hogy előny, ha nagyon nem tetszik az egyik neved.
Szóval ha majd odajutok, én sem tudom, hogyan döntenék, mert nagyon megosztó téma :)
Van előnye és hátránya is.
Előny, ha kap 2 keresztnevet, hogy ha gyakori a neve, akkor nincs belőle később probléma, hogy összekeverik. A sulinkban 2 Kovács Csenge és Kiss Anna volt. Az Annákat nem keverték a suliban a dokumentációban, mivel mindkettőnek volt második kereztneve. Viszont a Csengéknél nagy kavarodás volt mindig. Amiatt jó még, mert a gyerek el tudja dönteni, hogy melyiket használja. Sokszor jól is cseng. Viszont amiatt nehéz, mert nálatok is simán rosszul anyakönyvezhetik (apumnak megfordították, mert így jobban hangzik, tesóméknál pedig csak véletlen fordították meg...). Dokumentumoknál problémás. Sokszor a másik nevet használva akarják az embert behívni orvosnál és csodálkoznak, hogy nem mész. Ha hosszú a vezeték és keresztnév alapból, akkor macerás még egyet leírni mindenhova.
Most ennyi jutott eszembe. Remélem, hogy tudtam segíteni a döntésben az érvek, ellenérvek felsorakoztatásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!