Mennyi lenne a reális gyermektartásdíj?
Kötelezett havi nettó jövedelme 350ezer Ft körül van.
3 gyermeket nevel saját háztartásban, ebből egy a sajátja, és kettő nevelt gyermek, a felesége előző kapcsolatából.
Ez esetben körülbelül mennyi a reális gyermektartásdíj a különélő gyermekre?
Üdv #11, #8as vagyok. Igen tisztában vagyok vele higy milyen. De ő tipikusan az az ember akinek a cigi, sör az első. Havonta közel 60.000Ft-ot elfüstöl, és kartonszám veszi a sört.
2 évem van érettségiig, de még mindig szenved hogy nem adja ide azt a 20.000Ft-ot. Pedig amíg tanulhatok nappalin(25 éves koromig) addig jogsult vagyok a gyerektartásra. De ha valamit felhozok(pl karácsonyra mit képzeltem el) akkor a pofámba vágja, hogy spóroljak. 20ezer nem elég semmire, ő is jár boltba, tudja. De azt hiszi nekem 18 évesen tuti elég. A bűvös 18 miatt csak annyi változott, hogy kb mindenben baromi nagy felelősségem van.
Továbbá ő 22 volt mikor a 17 éves anyám felcsinálta...el lehet képzelni mennyire szerettek volna engem, mint gyereket. (És nem, nem c típus vagyok, ahogy a szüleim se. Bőven vannak ilyenek a fehérek között is...)
#8, #12 voltam
Gyermektartásdíj - gyerektartás összege bírósági meghatározása - jogszabály
4:218. § (1) A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.
(2) A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:
a) a gyermek indokolt szükségleteit;
b) mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
c) a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;
d) a gyermek saját jövedelmét; és
e) a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.
(3) A gyermek indokolt szükségletei körébe tartoznak a megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadások. Ha a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás szükséges, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosítja, a tartásra kötelezett e rendkívüli kiadás arányos részét is köteles megtéríteni.
(4) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni.
Gyerektartás összege
A gyerektartás összege meghatározása során a bíróság köteles feltárni a gyermek indokolt szükségletét, ami nagymértékben befolyásolja a gyerektartás összegét. A bíróság által meghatározott gyerektartás összege nem haladja meg a gyermek indokolt szükségletét. Ez arra az esetre is igaz, amikor a tartásra kötelezett jövedelmének korábban megjelölt 15%-a az a gyermek indokolt szükségletnél magasabb összeg lenne.
Gyermek indokolt szükséglete - gyerektartás alapja
- a lakhatás, (bérleti díj gyermekre eső része, rezsiköltség gyermekre eső része stb.)
- az élelmezés,
- ruházkodás,
- tisztálkodás (életkortól függően pipere szerek)
- óvodai/ iskolai költségek (indokolt különórák)
- sportfoglalkozás
- kulturális programok
- gyógykezelés,
- zsebpénz, (életkortól függően)
- életkortól függően a gyermek telefonjának költsége
Az indokolt szükséglet gyermekenként eltérő, amely adódik a gyermek egészségi állapotától, korától, nemétől, neveltetésétől stb.
A luxusigények nem tartoznak a gyermek tényleges szükségletei körébe. Abban az esetben, ha a felek életközösségének fennállása alatt a sportoló gyermek fejlesztése, formában tartása indokolta a rendszeres, akár külföldi edzőtáborokat, az ezzel felmerülő költségeket olyannak kell tekinteni, amelyeket a szülők viselni kötelesek. Átlagon felüli költséges elvárások finanszírozására csak a kötelezett önkéntes vállalása esetén kerülhet sor.
---------------
Hogy mennyi lenne a reális, azt ezek függvényében kb. ki tudod számolni te is, mivel nem írtál részleteket, milyen kiadások vannak. Viszont a többi gyereket is figyelembe kell venni, nem csak a különélő gyereket.
Ezért tüntettem fel a kötelezett háztartàsában élő gyermekeket is. (Bár ugye nekik is van apjuk, aki feltételezhetően fizet tartásdíjat.)
Kiskamasz gyerekről van szó egyébként.
Nem is kell konkrét összeg, egy nagyjábóli támpont érdekelt viszonyításként.
Ezt meg az érkezett kommentekből azèrt meg tudtam fejteni.
Hivatalosan az összes verszerinti gyerekre lehet maximum a kötelezett nettó jövedelmének 50%-át terhelni. Ezt 3 gyerekre szokták megítélni, kettő esetében a 20% per gyerek a max, tehát 70e.
De eleve a nettója nem azért ennyi, mert az összes, a háztartásában élő gyerekre igénybe veszi a családi adókedvezményt? Abból akármilyen rosszul is esik, de nem jogos a különélő gyerekre kerni a részt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!