Miért nem akar senki se örökbe fogadni? Miért próbálkoznak annyiszor éveken át, hogyha nem sikerül?
A 8-as vagyok: nekünk teljesen mindegy volt, mi lesz a gyerek, amíg azt csinálja, amihez kedve van és megél belöle.
Eleinte mi is féltettük öket, föleg az anyagiak miatt, de megoldották.
Jobb, ha egy gyerek nem "menö" szakmában van, de boldog, elégedett, nyugodt, mint "jó helyen", de ideges, stresszes egész életében.
Mi a saját gyerekünket szerettük volna; nem egyet akárhonnan, akárkitől.
Szerettem volna kihordani, óvni, érezni ahogy fejlődik, mocorog a pocakomban, már akkor kötődni egymáshoz, és így találkozni Vele eztán.
Nemes gesztusnak tartom, ha valaki örökbe fogad, és minden tiszteletem az övé; de azért ennek megvan az a rizikója is, hogy nem tudod, hogy az a gyermek milyen hozott genetikai, és egyéb terhekkel érkezik meg hozzád, vagy hogy az anyja mennyire vigyázott rá a terhessége alatt. Ezekkel pedig az örökbefogadónak kell majd megküzdenie, akár egy életen át.
Nálunk a fentiek miatt a végső, és mindvégig bizonytalan opció volt az örökbefogadás, de el azért sohasem vetettük ezt a lehetőséget teljesen.
Az örökbefogadás minden, csak nem rózsaszínű vattacukor. Ezek a gyerekek rengeteg traumát hordoznak magukban még akkor is, ha újszülöttként fogadják őket örökbe (rendszerint gondozatlan terhesség, nagyon gyakran cigiző/drogozó anya stb.), ha meg idősebben, 2-3 évesen, akkor meg pláne.
Dolgoztam oviban, ahol volt 2 örökbefogadott gyerek, az egyikük 1 évesen, a másik 18 hónaposan került a családjába. Nagyon rendes szüleik voltak, akik a lelküket kitették értük, és brutálisan problémás volt mindkettő. Szerintem érthető, hogy erre nem mindenki vágyik.
Miért nem akar senki se örökbe fogadni?
Szerinted azért van több éves várólista, mert senki nem akar örökbefogadni???
Mert sokszor még orvosi beavatkozások mellett is hamarabb összejön a baba, mint örökbefogadás útján. Ez nem úgy megy, hogy becsengetsz, hogy "Csókolom, egy 2-3 hónapos, szőke kislányt szeretnénk a férjemmel, mikből választhatunk?!". Nagyon kacifántos út vezet el odáig, mire egy örökbefogadásra váró gyereknek családja lesz.
Ráadásul sokan tényleg "válogatnak", és mindenáron csecsemőt szeretnének. Ez persze valahol érthető, mert egy újszülöttet valamennyire a saját képükre tudnak formálni, szemben egy problémás kiskamasszal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!