Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mik azok a nevek, amelyet...

Mik azok a nevek, amelyet fiúnak és lánynak egyaránt adható?

Figyelt kérdés
Eggyet se tudok.

2021. aug. 6. 16:25
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Kiegészítve: az USA-ban azt adsz, amit akarsz, tökmindegy, hogy fiú vagy lány, Asztalnak is hívhatod a gyereket, nincs megkötés.

Magyarországon meg van határozva, hogy melyik fiú, s melyik lány.

2021. aug. 7. 20:40
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyesek nincsenek tisztában a dolgokkal.

Magyarországon nem adható egy név sem fiúnak és lánynak egyaránt. Vannak olyan nevek amik külföldön uniszex nevek, de mikor egy név bekerül az MTA anyakónyvezhető neveinek listájára akkor rögzítik, hogy fiú vagy lány név-e.

Pl.a Noah kint tipikus uniszex név, fiúknak és lányoknak is gyakori. De Magyarországon lánynak kérvényezték először, így a Noa lánynévként került be az MTA listára, vagyis Magyarországon nem lehet Noa a fiad. És ez minden névvel így működik. Mikor bekerül az adható nevek közé rögzitik hogy fiú vagy lány név-e, és csak az adott nemnek adható.

Az USA-ban semmiylen szabály nincs a névadásra, vannak ugyan tipikus férfi és női, valamint tipikusan uniszex nevek, de ezek között van átjárás, gyakorlatilag minden név uniszex.Sőt, még nem éppen személynevek is adhatóak, pl.Kanye West gyerekeinek a neve, Nort,Saint, vagy Elon Musk fia X AE A-Xii...

Vagy pl. Taylor Lautner és Taylor Swift esete. Ugye egyik férfi másik nő, mégis ugyanaz a nevük, ami kint abszolút megengedett. Viszont ha itthon akarnád anyakönyvezni a Téjlor nevet mondjuk a fiadnak akkor ha az MTA engedélyezte, a fiúnevek kőzé kerülne és már nem lehetne itthon lányt Téjlornak nevezni. Viszont ha a lányodnak kérnéd és HA elfogadná az MTA, akkor lánynév lenne és fiú nem kaphatná többet.

Szóval a közvetlen válasz röviden a válasz a kérdésedre:

Magyarországon egy sem.

Külföldön:az összes.

2021. aug. 8. 14:49
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Annyival kiegészíteném utolsó, hogy a Noah, így h-val a végén elvileg adható most már Magyarországon, fiúnak. Valami celebpáros akarta így nevezni a gyerekét, volt is harcuk az MTA-val, de végül célt értek elvileg és Noah lett a kisfiú.
2021. aug. 9. 13:18
 14/18 anonim ***** válasza:
87%
13, Nem tudom, nem hallottam erről az ügyről, de nem hiszem, mivel az MTA csakis magyar fonetika szerint átírt neveket fogad el. Tehát a Noah az fonetikus Noa, az pedig már a lánynevek között szerepel. Esetleg ha az egyik szülő külföldi akkor engedélyezhették.
2021. aug. 9. 14:08
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
13, Most néztem meg, nincs Noah az engedélyezett fiúnevek ķözött. Úgyhogy vagy nem adhatták vagy külföldi volt az egyik szülő.
2021. aug. 9. 14:31
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
12-es, a külföldön az összeshez - at USA-ban (meg biztos máshol is). De tuti nem az összes külföldi országban.
2021. aug. 9. 17:34
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

13 vagyok. Itt van, kikerestem. Kisfiú és Noah lett a neve.

[link]

2021. aug. 9. 19:22
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Attól még, hogy az újságban "Noah"-nak hívják egyáltalán nem biztos, hogy a születési anyakönyvi kivonatában is ez szerepel.

Nekem volt egy osztálytársam, aki mindenhol a Wanda nevet használta, az összes dolgozatára így írta, tablón is így szerepel, de a személyi igazolványában (és nyilván a naplóban is) Vanda volt az anyakönyvvezett neve.

2021. aug. 14. 16:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!