Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyed, gyes szakértők ezt így...

Gyed, gyes szakértők ezt így lehet?

Figyelt kérdés

Tegnap járt le a Gyedem. Mától visszavettek szabira a munkahelyemen van 50 napom. Nov. 3ig szabin vagyok utána táppénzen mert januárra vagyok kiírva a második babával. A munkaügyön, aki intézte a papírokat azt mondta, hogy mától nov. 3ig még megigénylehetem a gyest is.

Tényleg igy van vagy ne menjek be feleslegesen a Váci útra?

2010. aug. 25. 19:14
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Valóban megigényelheted, mert amíg a szabidat töltöd, addig jogosult vagy a gyesre is egyidőben, de szerintem egyszerűbb ha már most a párod igényli a gyest, mert ő akkor is igénybe veheti, amikor te már táppénzen leszel, így nem kell november 3-al neked visszamondanod, és neki megigényelnie.
2010. aug. 25. 19:21
 2/6 A kérdező kommentje:
értem köszönöm!!
2010. aug. 25. 19:23
 3/6 anonim ***** válasza:

Én inkább maradnék táppénzen addig, és utánna igényelném a gyes-t. Tgyás nem jár a 2. babára neked?

Azért csinálnám így, mert a gyes ideje fogy.. jobb később elkezdeni. Valaki erősítsen meg, h nem mondok hülyeséget.

2010. aug. 25. 20:14
 4/6 anonim ***** válasza:

Második válaszoló, én nem értem, mire gondolsz. Hogy-hogy fogy a gyes ideje? MIndegy, mikor kéred a gyest, így is úgyis legfeljebb 3 éves korig fogja kapni a gyerek után. Szerintem te valamit nagyon összekavarsz. Ha szülésig táppénzen lesz, utána már egyáltalán nem fog járni a gyes.

Addig meg jár, ha igényled, kapod, ha nem igényled, nem kapod.

Persze lehet félreértelek, konkrétan mire gondolsz?

2010. aug. 25. 20:32
 5/6 anonim ***** válasza:
Igen igényelheted,de én inkább azt ajánlom, hogy igényelje mától apa a gyes-t és legyen a szülésig gyes-en, te pedig vedd ki a szabikat és utána menj táppénzre. A táppénz alatt te nem legyél gyes-en mert akkor a táppénzt a minimálbér alapján számolják.
2010. aug. 25. 21:08
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Táppénz alatt csal akkor lehetsz gyesen, ha dolgozol, és saját jogon jár a táppénz. A gyes olyankor nem jár, ha nem mégy vissza dolgozni, hanem kiíratod magad. Ha táppénz alatt jár a gyes, akkor a táppénzt nem a minimálbér alapján számolják, hanem az alapján, hogy mennyi a kereseted. Minimálbérrel csak akkor számolnak, ha egyáltalán nem volt bérezett napod, és az előző évben nagyobbrészt gyes-en voltál. Mivel a kérdező most fejezte be a gyedet, rá duplán sem igaz, hogy a gyes alatt minimálbérrel számolnának.

Kedves utolsó válaszoló, a táppénznek nem azért minimálbér az alapja, mert közben gyesen vagy, ne keverjük! Ha apa megy gyesre, akkor is lehet a táppénz alapja a minimálbér (ha az irányadó időszakban nagyobbrészt gyesen volt az anyuka!)

2010. aug. 25. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!