Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tegyek, ha ráhagytam...

Mit tegyek, ha ráhagytam mindent a gyerekemre és egy beképzelt kis majom lett?

Figyelt kérdés

Tudom, én vagyok a hibás, tudom, én tehetek róla, tudom, nem kellett volna, ezeken már túllendültem.

10 évvel ezelőtt elkövettem egy orbitális hibát, olyan férfivel vállaltam gyereket, akivel nem kellett volna. Szét is mentünk, amikor 3 hónapos volt a fiam. Visszaköltöztem anyámékhoz, gyerek mellett 4 órában dolgoztam eleinte, utána 6.

Amikor a gyerek oviba ment, elköltöztem otthonról, és elkezdtem dolgozni 8 órában. A napjaim úgy teltek, hogy elvittem gyorsan fél 8-ra az oviba a gyereket, majd rohantam a munkába, hogy odaérjek 8-ra. Négykor végeztem és rohantam a gyerekért az oviba. Mondanom se kell, hogy sose tudtam odaérni időbe, mert 4-re kellett volna érte mennem, de 16:20-nál előbb sose értem oda. Majd hazamentem, lezuhanyoztam (mert 2x leizzadtam egy nap). Eleinte levittem a játszótérre a gyereket, aztán már olyan fáradt voltam, hogy csak beültettem a TV elé. Amikor rosszalkodott, eleinte rászóltam, aztán már ráhagytam mindent.

A mostani napjaim is így telnek, csak a gyerek egyedül megy iskolába, és nekem nem kell egy nap kétszer is rohannom, mint egy őrült. És nem a TV elé ültetem le, hanem a gép elé, és tanulás.

Csak már olyan fáradt vagyok, hogy észre se vettem, hogy milyen egy elkényeztetett kis herceget nevelek belőle.

Például azt hiszem pénteken kimentünk a kertbe. Nagyon meleg volt és a hátsó kertbe vezető úton beton van. Ő nem akart papucsot húzni, mezítláb jött, pedig mondtam, hogy vegyen papucsot. Majd félúton elkezdett nyavalyogni, hogy neki fáj a talpa, mert forró a talaj. Nem akartam vele vesződni, így odaadtam neki az enyémet. Ő nem hoz papucsot, és az én talpamnak kellett fájnia.

Az iskolában is visszabeszél a tanároknak. Az online oktatés katasztrófa volt, volt olyan, hogy a gyerek Cobra11-et meg lego ninja go-t nézett, miközben a tanár nekik beszélt. Én meg nem ellenőrizhettem folyton, mert nem ülhetek felette napi 6-7 órát, és nem is home office-ban vagyok.

10 éves. Már késő bármit is tenni?

Ezért gondolom kapok majd hideget-meleget, de engem már nem érdekel a szuperanyuk károgása.

2021. jún. 6. 14:43
 1/7 anonim ***** válasza:
64%

Én nem vagyok bíró, nem ítélkezek feletted. Tudom, hogy min mész keresztül.

Fáradt vagy, nincs segítséged, a gyereket is nyűgnek, felesleges tehernek érzed, ami érthető, mert mindennel egyedül bírkózol meg. Arról nem írtál, hogy van-e társad? Vagy volt? Lehet az a kis depressziódon, fáradtságodon segítene.

2021. jún. 6. 14:45
 2/7 A kérdező kommentje:

És ami a legelszomorítóbb, hogy nemcsak ebben merül ki. Hanem követelőzik. Neki ugyanaz a cipő 3 500-ért nem jó, neki 12 000-ért kell cipő, ami ugyanolyan. Már ezen a téren javultam, hogy nem veszek meg neki mindent, de sokszor úgy elgyengülök, hogyha már apát nem tudtam neki adni, mert idióta voltam, akkor legalább anyagilag adjam meg neki a tőlem telhetőt.

És amivel kiverte nálam a biztosítékot: elkezdett manipulálni.

Szombaton voltunk vásárolni. Akkor volt ez a cipős eset is. Amikor neki már megvettem mindent (cipő, nyári ruha, napszemüveg), akkor következtem volna én. Átmentünk a felnőtt részlegre, és ott elkezdett lefeküdni a padra, hogy ő nagyon fáradt. Meg becsukta, dörzsölte a szemét.

Majd kiderült, hogy nem is volt fáradt, csak a barátaival akart játszani egy számítógépes játékkal.

2021. jún. 6. 14:50
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem volt senkim azóta.
2021. jún. 6. 14:50
 4/7 anonim ***** válasza:
96%

Sosem késő javítani a helyzeten, csak mostmár nehezebb, főleg hogy kamaszodik lassan.

Helyes kommunikációval, pl. nem azt mondod hogy "látod te hülyegyerek, nem vetted fel a papucsodat, úgyhogy megjártad, de nesze itt az enyém" helyett így fogalmazz: "Látod, ezért kell felvenni a papucsot, mert különben fájni fog a talpad. Most odaadom neked az enyémet, de legközelebb már tudni fogod, hogy ilyen melegben papucsot kell húzni"

Odafigyeléssel, törődéssel, MEGÉRTÉSSEL, EMPÁTIÁVAL sokat lehet javítani a helyzeten.

2021. jún. 6. 15:39
 5/7 anonim ***** válasza:
13%

Semmit nem rontottál el és a leírtak alapján teljesen átlagos kiskamaszt nevelsz. Ő még csak 10 éves. Egyre önállóbbak és egyre nagyobb a szájuk, de valahol még nagyon gyerekek. Ne várj tőle olyan felelősséget, előre látást, empátiát, mint egy felnőttől (nem mintha a felnőttek nagy részében lenne...).

Szerintem a leírt példák másokkal is előfordulnak. Persze, hogy nem volt kedve még veled is vásárolni, persze, hogy szeretné a márkásabb cipőt (sajnos még a 12 ezres cipő is átlag alatti).

Valószínűleg még nem érett arra, hogy egyedül tanuljon otthon, talán még az egyedül suliba járáshoz is kicsi.

2021. jún. 6. 15:43
 6/7 anonim válasza:
44%
Az utolsónak igaza van. Egyébként minden, ami igazán fontos és nem kapott meg tőled, most így jön ki. Úgy írsz róla, mint egy idegenről, hibának nevezed, látszik, hogy teherként fogod fel a létezését is. Az jó, hogy tudod, hogy nem magától lett ilyen. Az anyai szeretet mindennél fontosabb. Valószínűleg kialakult benne, hogy nem számíthat rád igazán,ezt cáfold meg azzal, hogy az anyagi kompenzálás helyett minőségi idővel próbálod helyrehozni a kapcsolatotokat. Beszélgess vele, érdekeljen az, hogy hogy van, mi játszódik le benne, mik történtek vele aznap az iskolában. Ne csak úgy tegyél, mintha érdekelne, hanem érdekeljen is. A kettő között ő is érzi a különbséget. Ez idővel csak rosszabb lesz, próbálj rá több időt fordítani és megérteni őt. Együtt sütés, séta, kézműveskedés, olvasás, és lehetőleg beszélgetés.
2021. jún. 6. 15:49
 7/7 anonim ***** válasza:
65%

Szerintem neked egy megbízható, szintén gyereket nevelő empatikus barátnőre van szükséged (hasonló korú vagy idősebb gyerekkel, hogy legyen saját tapasztalata). Akivel megbeszélheted, hogy mit hogy kéne, mikor érdemes a sarkadra állni. Aki meghallgat, ha már megint bedőltél a gyerek manipulációjának, de nem ítél el, és megdicsér, ha végre egyszer sikerült nemet mondanod és kitartani mellette.

A pénzügyi dolgoknál azt javasolnám, hogy próbáljatok közösen költségvetést készíteni a gyerekkel. Egy 10 éves már tud számolni. Amúgy is jó, ha beletanul. Szépen fölsoroljátok a bevételeiteket, meg előveszed a számlákat, bogarássza csak ki ő, hogy mennyibe kerül havonta a villany meg a víz. Ha gyűjtöd a blokkokat, azt is összeadhatja, mennyi volt az élelmiszer, ruha stb. a múlt hónapban. Aztán együtt határozzátok meg, hogy mire mi legyen a keret. A döntés végül a tiéd, de ha együtt beszélitek meg, akkor ő is motiváltabb lesz takarékoskodni. Számoljatok megtakarítással is! Gondolom te is fiatal vagy még és valószínűleg állami nyugdíjra már nem igazán számíthatsz. De ezen kívül lehet nyaralásra meg ilyesmire is félre tenni, azt egy tízéves is megérti, hogy érdemes miatta lemondani a húszezres cipőről. De persze te is próbáld magad a megbeszéltekhez tartani, és ha havi 3000 van telefonra, akkor ne csevegj el a barátnőkkel tízezret helyette! Ha meg mégis hibázol, akkor őszinte bűnbánattal beszéld meg ezt is a gyerekeddel. Ez is egy fontos lecke, hogy a felnőttek sem tökéletesek.

2021. jún. 6. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!