Milyen az élet egy autista gyerekkel? Miben van lemaradva? Miben rosszabb a többi gyerekhez képest? Miben tud fejlődni? Felnőtt korában ha lesz párkapcsolata, akkor mégis miben lesz hátrányban a normális emberekkel szemben?
Az autizmus egy spektrumzavar, tehát nem mindegy hogy az adott gyerek hol helyezkedik el a spektrumon. Vannak, akik magasan funkcionáló autisták, nekik nagyobb esélyük van teljes értékű életet élni (a környezetemben pont van is ilyen 25 éves férfi), de ha valaki a spektrum másik felébe esik, valóban mindennapos küzdelem lehet.
Le a kalappal minden autizmussal élő gyerek szüleinek!
Ez az adott autista àllapotától függ.
Az biztos, hogy egyik álalpot sem könnyű..
7.vagyok,gondoltam írok azóta hol tartunk. A fiam 5 éves korára egyik napról a másikra szobatiszta lett. Az evészavara is mérséklődött, a kolbászt is meg tudja rágni, bár eléggé válogatós maradt, az oviban ritkán eszik. Beszéde, beszédértése sokat fejlődött. Már nem csak a játékok pörgetésével van el, hanem rendeltetésszerűen használja azokat nagyjából. Sajatosan jatszik még mindig, inkább "bütyköl". Az echolálás nagyon ritka, a sikítás is minimalizálódott. Séta közben viszont tagaszkodik a megszokott utvonalhoz és kiborul, ha másfelé kell menni.
Elkezdett rajzolni, önállóan eszik és autodidakta módon hallás után zongorázik. Gyakran mosolyog es párszor mondta magától hogy nagyon szeret, megölel és már nem öklendezik ha megpuszilom (ennyire szenzoros volt). Matek, memória feladatokbol 140-es IQ-t mértek nála, a nyelvtani részt viszont nem teljesítette jól, mert nem értette a feladatot.
Ezekkel csak azt szerettem volna kifejezni, hogy ahogy nőnek és okosodnak, úgy mindig kicsit konnyebb. Kitartást és sok türelmet kívánok minden szülőnek, aki el van keseredve, mert bár kozhely de idővel jobb lesz.
Nemreg diagnosztizaltak a gyerekemet es igen, sokszor kinszenvedes. Emellett viszont tenyleg jo nezni, ahogy naprol napra fejlodik, es az is igaz, hogy amik eddig problemat jelentettek, csak legyintek rajuk. Nem tudom, hogy milyen lehet egy neurotipikus gyerekkel, mert nekem csak o van, de igy is latom a markans kulonbsegeket kozte es a korabeliek kozott. Pedig o beszel (echolal is,de magatol is beszel),eszik rendesen es alszik is. A fejlesztesek hatasara a "mintha" jateka is egyre jobb.Viszont kinszenvedes barmit kerni tole, mire megcsinalja....kihullik a hajam kb.
Kedves 7/8-as valaszolo. Kulon orulok, hogy irtal magadtol, hogy hogyan alakult az eletetek, es szivesen vennem, hogy ha olvasod a kerdest leirnad most hogy alltok. Remenyt adott:)
Sokszor kínszenvedés, amikor visszaesés van kilátástalannak tűnik minden, máskor kicsit könnyebb. De könnyű soha sem lesz! Alapjaiban más mint neurotipikust nevelni.
Lehet, hogy el tud mondani egy verset első olvasás után, de pl cipőt kötni, fogat mosni, ágyneműt cserélni még felnőttként is segíteni kell neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!