Hogyan is van a keresztelőn a névválasztás? Ha nincs olyan nevű védőszent, akkor választani kell keresztelőre nevet?
Mi reformátusok vagyunk nálunk a pap keresztelő előtt megkérdezte hogy hívják a gyerekek.
A keresztelő ismét kérdezte és annyit mondott, hogy megkeresztellek én téged Ferenc Ádám az atya a fiú és a szentlélek nevében.
Kedves 1.! Reformátusoknál nincsenek szentek, nem kell védőszentet választani a babának :) ha érdekel, itt megtalálod a református keresztelő pontos menetét:
Keresztelés a református egyházban [szerkesztés]
A keresztelési istentisztelet liturgiája (gyermekkeresztség):
* Ének (Sok helyen a következő énekvers: "Nem éltem még e föld színén: te értem megszülettél; Még rólad mit sem tudtam én: tulajdonoddá tettél; Még meg sem formált szent kezed, Már elválasztál engemet, Hogy társam légy e földön."
* Köszöntés
* Szereztetési ige: "A feltámadott Krisztus, mielőtt átment a mennyei dicsőségbe, e szavakkal küldte el tanítványait az evangélium hirdetésére és hatalmazta fel őket a keresztség sákramentumának kiszolgáltatására: 'Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön. Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevébe, tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam néktek; és ímé én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.' Ámen" (Mt 28,18-20).
* Igehirdetés
* Hitvallás - a gyülekezet fennhangon elmondja az apostoli hitvallást.
* Nyilatkozat és fogadalom (szülők és keresztszülők)
* Imádság
* Keresztelés - e szavakat mondja a lelkipásztor, miközben néhány csepp vizet önt a megkeresztelni odavitt gyermek fejére: " (a gyermek neve) keresztellek téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevébe. Ámen."
* A gyermek megáldása
* Hirdetések
* Ének
* Áldás
Valahol találtam régebben egy nagyon jó oldalt, ahol elég alaposan le van írva róla minden, de sajnos most nincs sehol... Ha megtalálom, átküldöm Neked!
Nem kell ez biztos:)
Lányomnál semmi nem volt, nálam pedig Szent Adrián lett a védőszent anno domini:)
A választott védőszentet a római katolikus keresztelőkor meg kell adni előre. Nálunk Skóciai Szent Margit lett a védőszent, ezért Krisztina Margit lett a keresztségben a neve a kislányomnak. (Krisztina az anyakönyvezett neve.)
Azon már én is csak utólag gondolkodtam el, hogy mi lett volna ha férfi nemű védőszentet választunk:))))) szerintem akkor nem lett volna 2. keresztneve a szentségben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!