A szülőnek mi a legfőbb dolga a gyermeke felé?
3#4# én is erre gondolok.
Ha csak szeretem a gyereket és ráadásul feltétel nélkül szeretem, akkor az fog kialakulni benne, hogy ez neki jár, és amikor kirepül a fészekből és esetleg nem tapasztalja ezt a "nekem jar" szeretetet akkor pedig egyből kibillen. Szerintem a szülőnek nem szeretni kell a gyereket, hanem megtanítani őt szeretni, hogy majd a párját tudja szeretni és át tudja adni a tanítást a gyerekeinek. Egyik legnagyobb hiba szerintem, hogy feltétel nélkül szeretjük a gyereket.
A feltétel nélküli szeretet nem arra jó, hogy a gyerek azt higgye nekem minden jár, hanem arra, hogy legyen önbizalma, hogy elhihesse, hogy nem kell "fizetnie" az anyja szeretetéért. Később ez lesz a párkapcsolat alapja, hogy olyan embert válasszon, aki szereti, mert ő olyan amilyen, de nem azért, mert ő ad valamit, amiért szeretik (férfiaknál pl tévhit hogy a pénzemért majd szeretnek, nőknél ugyanez testemért).
Az, hogy a világban ne járjon keljen kiskirályként, amire te gondolsz, az a közösségi találkozók során már elkezd fejlődni, ha a szülő egyébként is értelmesen neveli. Pl látja, hogy anya engem szeret a legjobban, de az óvónéni mindenkivel egyformán foglalkozik. Tehát elkezd különbségeket levonni. Iskolában pedig már nem elég a kedves személyiség, ott ugye tanulni és teljesíteni is kell a jó jegyekért. Közben persze ott áll a szülő, hogy szereti és támogatja, tehát a szeretet tovább redukálódik a családi egységre, annak lesz egyfajta szentsége.
Szóval a szülő szerethet feltétel nélkül és optimális esetben kell is. De nevelni muszáj mellette.
Huuuh... Elég katyvasz van a fejedben erről. Ez nem így működik, hogy akit feltétel nélkül szerettek, az majd pofára esik, mikor "kikerül a való életbe". Pont ellenkezőleg.
A feltétel nélküli szeretet az önértékelés, az önbizalom és a pozitív, szerethető vagyok énkép alappillére. Ha egy gyereket nem szeretnek feltétel nélkül, akkor egész életében azt keresi, hogy mit kell csinálnia ahhoz, hogy szeressék, ha ezt meg azt nem csinálja, akkor nem is szeretik? Az ilyen emberek sokkal könnyebben csúsznak bele éd maradnak benne bántalmazó kapcsolatokba. (Vagy lesznek maguk a bántalmazók)
Ezen kívül egy ember akkor tud szeretni valaki mást, ha rendben van magával, szereti magát.
☝️ Nagyon nagy hiba nem feltétel nélkül szeretni a gyerekünket! ☝️
Szerintem a szeretni mellett nagyon fontos, hogy okosan szeressem a gyereket. Sok ismerősöm úgy kezelik a gyereküket, mint egy vendéget, akinek nem akarnak semmire nemet mondani, nehogy rosszul érezze magát náluk.
Nekem fontos, hogy az én vigyázásom alatt megtanítsam mindenre, amivel el tud indulni. Hogy hogyan működik a világ, miket lehet benne csinálni, megtanulja, hogy ő milyen, esetleg kitalálja, hogy ő mit szeretne kezdeni az életével, és emellett minden bukása és próbálkozása mellett ott állni és tartani benne a lelket. Szeretném megtanítani, hogy hogyan vigyázzon magára fizikailag és lelkileg. Szeretnék neki mindent megadni, amitől egy boldog és egészséges életet tud élni.
Na állj! A feltétel nélküli szeretet nem azt jelenti, hogy a 6-dik túrórudit is megeheti aznap, és nem is azt, hogy sosem vagy rá mérges.
Hanem azt, hogy akkor is szeretem ha mérges vagyok arra amit csinált.
Jól szeretni csak akkor tudsz felnőttként, ha otthonról ezt hozod, vagyis hogy a szüleid szerető közeget biztosítanak, akkor is ha épp kamasz vagy és átmész bunkóba.
Mindent példa alapján tanulunk. Nem azt tanulja meg a gyerek amit mondunk neki hanem amit lát. Ha én egy trehány disznó anyuka vagyok, akkor nem várható el a gyerektől sem hogy pakoljon el pusztán csak azért mert kértem, hiszen azt látja hogy én sem teszem meg. Ugyanez igaz a szeretetre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!