Miért van az hogy sok mai szülő mindent teljesen máshogy csinál mint az ő szülei?
Nekem nincs még gyerekem, de mindig arra gondolok hogy mi is felnőttünk tisztességesen. Az én példám: sosem aludtam a szülői ágyban, bölcsödébe jártam mert édesanyám hamar visszament dolgozni, tápszeres voltam (jó ez nem szándékos volt), nem kaptak fel minden pillanatban, hanem hagytak sírni ha nem betegség miatt volt, megvoltak a programok de nem szórakoztattak 0-24-ben.
Ennek ellenére a legjobb a kapcsolatom a szüleimmel, az immunrendszerem erős, soha ennek a nevelésnek semmi hátrányát nem éreztem az életben.
Szerintem sokan vagyunk így. Mégis manapság azt látom hogy teljesen máshogy nevelik a gyereket: gyerek a közös ágyban alszik, folyton felkapkodják ha sír, állandóan szórakoztatják, igény szerinti szoptatás (ne értsetek félre tudom az anyatej jótékony hatásait csak nem értem miért nem jó ha rendszer van). Meg van aki nem is hajlandó babakocsiba tenni csak ezekbe a hordozó kendőkbe.
Mit gondoltok, mi ez a direkt szembe menés a korábbi módszerekkel amiknek mi vagyunk az élő bizonyítékai hogy nem károsak? (Nem ítélkezem, kíváncsi vagyok)
A világot a fejlődés és az új trendek mozgatják. Teljesen normális. Valamint mindenki láthat kis - vagy nagy - hibákat, hiányosságokat abban, ahogy nevelték, a legjobb tudása szerint próbálja kiküszöbölni, másként csinálni.
Néhány napja beszélgettem egy barátnőmmel, aki felhozta, hogy most már milyen bűnös dolognak tartják a kompot, pedig mi is csak felnőttünk valahogy, a legtöbben kompban, mégis itt vagyunk blabla. Ja, itt vagyunk, tök fiatalok és csomó kortársamtól hallom, hogy mennyire fáj itt-ott. Hogy minek tudható be? Lehet, hogy annak, lehet hogy nem, de a saját gyerekemnél nem fogom bekockáztatni.
Sokkal több gyerekpszichológus által kiadott tanulmány elérhető, erre pedig azért adnak az emberek. Szerintem nem lázadás, de nyilván mindenki a legjobbat akarja adni... Mondjuk én pont nem olyanokat csinálok, amiket leírtál, de sok olyat, ami már az anyukámnak vagy a mamámnak érthetetlen.
“Miért van az hogy sok mai szülő mindent teljesen máshogy csinál mint az ő szülei?”
Egyrészről ki mondja meg, hogy mi az etalon ebben a kérdésben? A te szüleid így csinálták, azt mondod bevált, másnak más vált be, azt viszi tovább, Te most ezt kérdezed miért?
Másrészről te ugyanazokat a ruhákat hordod most mint a szüleid anno? Ugyanazokat a zenéket hallgatod mint ők régen? Ugyanugy gondolkozol mindenben mindenről mint ők? Ugye hogy nem...
Fú azért a mi szüleink elég szerencsétlen generáció. Ma 60-80 évesek.
Európavezető halálozást produkalnak minden rossz életmódhoz köthető testi betegségben (daganat, szív, tüdő stb), függőségekben, depresszióban. Önismeret, érzelemkifejezés, kommunikáció is érdemel némi kritikát.
A világháború utáni káoszba majd a szocializmisba születtek, gyerekeik nevelésére uniformizált, rideg utasításokat kaptak a tájékozódás lehetősége nélkül. Mintájuk vagy volt vagy nem.
A mai szülőkorú generációk ennek masszív kárát látták, kulcsos gyerekek, ridegtartott, bántalmazott vagy csak nem megfelelő odafordulással nevelt gyerekekként. A szülők is gyakran egymással rossz viszonyban voltak.
A szüleink kb az első olyan generáció, ahol tömegével kialakultak a 8 óra után otthon henyélő, érzelmi abalfabéta fickók, a 8 óra munka után háztartást vezető nőkkel. Előtte évezredekig nem így volt és ahogy fent írták, a történemben es a nagyvilágban a kötődő/válaszkész nevelés bizony gyakoribb.
A nosztalgia meg az a tény, hogy alapvetően szeretni szeretjük a szüleinket, főleg ha érezzük, hogy mindent megtettek, sőt, biztos akkor sem mindenki ugyanolyan volt - megszépítik a dolgokat.
De megfordítva: mért kellene azért másképpen nevelnem a gyerekeimet, mint ahogy helyesnek, szépnek látom, mert az én anyám másképo csinálta?
Megjegyzem, sokmindent kényszerből csinált ő is úgy, idő, pénz, lehetőségek híján. Amúgy ő nem volt "ridegtartó", és én sem vagyok "szélsőséges" a másik vonalon. Sokminden tetszik neki, amit csinálok, másokról meg érti, hogy az ő ideje óta kialakult orvosi bizonyítékok igazolják pl iszsz szoptatás, 6 hónap utáni HT.
Minkett sehová nem vitték egész gyerekkoromba max nagymamám vitt el engem magukhoz nyaralni az volt legjobb ő foglalkozott velem,meg mikor a vidéki nagyszüleimhez le költöztetek hosszabb időre náluk is jó volt mikor nagyobb voltam a könyvek ,könyvtár, illetve volt kutyánk az volt szórakozásom.
Ezért én gyerekeimet mindig sokfelé elvittem,és most a legkisebbett is elviszem kirándulni,programokra,foglalkozom velük,de nem 0-24ben.de meghallgatom,beszélek velük .
Úgyhogy azért csinálom másként .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!