Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nagy vezetéknév mellé elnevezn...

Nagy vezetéknév mellé elneveznétek a fiatokat Mihálynak vagy Károlynak?

Figyelt kérdés

Olvastam itt egy kérdést, ahol egy keresztnevet kívánt véleményeztetni a kérdező, ám többen jelezték, hogy a Bivaly-Basznád megyében Rákóczikalácsapuszta felső után kettővel van egy azonos nevű falu, tehát semmiképpen nem adnák. Nyilván olyan faluról volt szó, amit 20 km-mel arrébb senki nem ismer már.

Ehhez képest mi a véleményetek a kérdésben megfogalmazott nevekről?Ugye hiába a leggyakoribb magyar vezetéknév és szintén meglehetősen népszerű keresztnevek, ezekben a kombinációkban valószínűleg mindenki az ismert városokra, Nagykárolyra és Nagymihályra gondolna. Vagy mégsem?

2020. okt. 29. 17:06
 1/7 anonim ***** válasza:
76%
nekem személy szerint nem jutott eszembe ez a két városnév, nem is hallottam még róluk. Az részletkérdés, hogy szerintem nem is illenek össze a nevek a Naggyal ezért nem nevezném így a gyerekemet.
2020. okt. 29. 17:31
 2/7 anonim ***** válasza:
73%
Mivel bizonyítottan egyre butább a népesség, simán adnék ilyen nevet. Úgysem tűnik fel sokaknak egy történelmi személyt vagy földrajzi helyet kiadó név.
2020. okt. 29. 17:33
 3/7 anonim ***** válasza:
93%
Nagymihály létezéséről nem is tudtam, úgyhogy simán. Egyébként a kettő közül nekem a Mihály amúgy is jobban tetszik, Misiként szerintem aranyos, de közben meg mégis egy klasszikus, felnőttként is tökéletes
2020. okt. 29. 18:12
 4/7 anonim ***** válasza:
91%

Nagykárolyról hallottam, a másikról nem.

De mem jutna eszembe egyik se, sőt, van Nagy Károly nevű (távoli) ismerősöm, sose hoztam összefüggésbe a várossal. Eleve nem is úgy mondja az ember a hangsúlyt a kettőnél.

2020. okt. 29. 18:25
 5/7 anonim ***** válasza:
94%

Akik ismerik a várost, valószínűleg nem adnák, mert ahhoz kötik. Főleg, ha valami mucsaröcsöge.

De amúgy elég sok városnév személynévből ered.

Buda, Bercel, Aba, Abád, Abony, Bihar, Csanád, Karsa, Örkény, Szabolcs, Taksony

Csak néhány férfi név, ami eszembe jutott.

2020. okt. 29. 18:56
 6/7 anonim ***** válasza:
Én azt hittem, hogy az uralkodók miatt kérdezed; hogy nem tudod, hogy pl jóarcok voltak -e, ha volt ilyen nevű uralkodó. Szerintem mehetnek neki ezek a nevek, semmi baj nem lesz vele; mégcsak nem is hivalkodó, hogy kicsit hasonlít, mintha egy királyról nevezeted el. Tehát nem baj, szerintem egyértelmű lesz igazából, hogy nem róla. Szerintem Nagy Károly , speckólag létezett, (és nem vok jó töriből nemtom milyen ember volt) de az nem baj; tehát h pl létezett már egy ilyen. Van pl Rákóczi Feri rádiós is, és tökre nem baj, mindenki tudja róla, hogy nem az a Rákóczi Feri, mert ők régen éltek. A város/falunevek miatt se aggódjál szerintem egyértelműen, ezért meg főleg nem, mert minek. Amúgy egyik osztálytársam anno mesélte, ő lány, de ha fiú lett volna, akkor Török Bálint lett volna, azt mondták neki a szülei. :):) És egyébként nem lett volna szerintem vele semmi baj. De mondjuk asszociálhatunk ugye az eredeti személyre, akit én nem ismerek szintén, de el lehet vonatkoztatni szerintem simán, könnyedén; tehát nem mintha az 'ő folytatása lenne', tehát érteni simán, hogy ez már egy másik ember.
2020. okt. 31. 14:10
 7/7 anonim ***** válasza:
91%
Én nem is hallottam még ezekről a városokról. Adnám amúgy, ma már nem olyan gyakori nevek. A Mihály még talán, de a Károly épphogy befér tavaly a top 100-as litára, kilencven valahányadik lett, kb ritka névnek számít.
2020. nov. 1. 23:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!