Elnevezhetem a gyerekemet majd Dunának?
Buda eredetileg személynév, mint Zala, Atád, Adony, Bács, Bán, Bercel, Bercel, Csaba, Csepel.
Ezek ősi magyar nevek, akiknek a valahai birtokuk, vagy egyéb okok miatt
a személynevükről nevezték el a földrajzi helyet is.
Nem nevezheted el akárhogy a gyerekedet. Pl. Nyugati pályaudvarnak sem.
Megvannak a szokások, az adott népek hagyományai. Ha bárki olyan nevet adna szegény gyerekének, amit akar, csak, hogy feltűnjön, tönkre is tehetné a gyerekének az életét. Én a Lakatos Dzsenifer nevet sem engedélyezném.
"Ha valaki nem talál megfelelő nevet az utónévkönyvben
– Magyarországon ha egy szülő nem talál az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján elérhető utónévjegyzékből számára megfelelő keresztnevet a gyermekének, akkor kérvényt kell benyújtania a helyi anyakönyvvezetőhöz vagy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Anyakönyvi Osztályára – mondta el az MTI-Pressnek Raátz Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos munkatársa. – Ez az eljárás illetékköteles, jelenleg háromezer forint.
A minisztérium a Nyelvtudományi Intézet Utónévbizottságától kér hivatalos szakvéleményt minden új név bejegyezhetőségéről, ezt nagyjából egy hét vagy még rövidebb idő alatt készítik el a szakemberek."
Szerintem nem engedélyeznék, ennyiből az is lehetne a neve valakinek, hogy Balaton, ha a vezetékneve Kis, rögtön Kis Balaton is lehetne.
Viccet félretéve, van egy ismerősöm, akinek a kislányát soha nem szólítják a saját nevén, mindenki csak azt a nevét használja, ami igazából nem becenév, hanem ez a neve, de közben mégsem. Viszont, ha megkérdezik a kislányt, akkor meg a rendes nevét mondja. Közben meg ezt soha nem mondja neki senki, úgyhogy érdekes.
Na, ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy lehetne e fiad (mert gondolom fiúnak lenne a Duna, legalábbis nekem olyan hangzatú) pl.: Keresztes Domonkos Duna, a Duna anyakönyvezése nélkül. Aztán igazából hívhatod úgy a gyerekedet, ahogy akarod, csak a hivatalos neve nem az.
A Kazetta épp nem anyakönyvezhető, de mindegy.
Nem, nem lehet Duna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!