Mitől függ, hogy rendszerető lesz-e a gyermek?
Tapasztalatokra lennék kíváncsi.
Az én gyermekkori otthonom egy panellakás volt. Csak mikor elköltöztem, jöttem rá arra, hogy mekkora mocsokban éltünk. Nem csak rendetlenség, hanem mocsok, bűz, és mindez a macskákra fogva! Sosem kellett takarítanunk azon kívül, hogy elraktuk a játékokat. Most saját házban élünk a férjemmel, majdnem tisztaságmániás vagyok. Fél éves a babám, undorodom, ha a szüleimhez kell vinni. Odaszáradt kilöttyent valami a parkettán, öt éve fel sem porszívózott szőnyeg (ez a testvérem szobája), már a cipőt sem merem levenni.
Itthon szép rend van, még a parkettát is felmosom kétnaponta. Szerintetek, ha én jó példát mutatok a kislányomnak, szeret majd maga körül tisztaságot tartani?
A rend meg a tisztaság az nem ugyanaz szerintem. Én pl kifejezetten rendetlen vagyok , de a koszt utálom . Anyám amúgy rend-, és tisztaságmániás volt , na én finoman szólva se lettem az, pedig a fél gyerekkorom takarítással telt.
Én egyébként mindig bevontam a gyereket a takarításba, az ő szintjén. Most 7 éves , a szobáját összepakolja , port törölget , piszkos edényt, poharat beteszi a mosogatóba. Amíg kicsi volt addig mondani kellett, hogy pl tedd a legot a ládába, a macit a polcra , a poharat a mosogatoba , stb de mára megtanulta , így mindenbe be is vonom. Meg alapvetően úgy állok hozzá, hogy nem nekem segít , hanem azért csinálja mert itt lakik , és ez mindenkinek a dolga aki itt lakik .
Ha a szülő tisztaság mániás,akkor általában a gyerek pont az ellenkezője lesz.
Főleg abban az esetben,ha majd azért nem tarthat kisállatot,mert hullik a szőre.
Megutalja a gyerek a ragyogast,a mániákus takarítást.
Aztán persze változhat.
Ugyanúgy ahogy te is a koszt, rendetlenséget.
#1 ezek nem mindenkinél válnak be. Én is megcsináltam azt, hogy az összes játékukat elvettem, mit értem el vele? Kipakoták a fiókokból a cuccokat és azokon ugráltak, mert az volt a medence... (a fiókzár nekik sosem volt kihívás) a játékaik 2/3-a 3 hónapig volt elzárva tőlük, a maradékot is csak hetek után kapták vissza, de abszolút nem érdekelte őket ez az egész.
De egyébkémt szerintem is főként olyan lesz, amit otthon lát. Nálunk pl mindig kupi volt (túl kicsi ház+túl sok cucc + állandóan dolgozó szülők) és bár szeretem a rendet és a tisztaságot, de iszonyatosan nehezen veszem rá magam a takarításra. Ellenben azoknál a barátnőméknél ahol mindig tisztaság volt vitték magukkal ezt az önálló életbe is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!