Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért jó az ha mesét olvasok...

Miért jó az ha mesét olvasok a babámnak?

Figyelt kérdés
Pár hónapos kora óta olvasok neki. Sokszor nem is amnyira figyel már mert eljárkál, motoz. Egy ismerősöm nem érti miért csinálom akkor. Én szívesen csinálom, és biztos vagyok abban, hogy ez neki is jó, de pontosan nem tudtam neki elmondani miért. Miben segíti.
2020. máj. 14. 16:35
 1/7 anonim ***** válasza:
89%

Szókincsfejlesztés. Több szót hall, mintha csak simán beszélgetnétek körülötte vagy hozzá.

Megszokja a mesélést. Egyszer csak el fogja kezdeni érdekelni, hogy miről szól. Ha csak hallja a történetet, az is dolgozik azért az agyában.

2020. máj. 14. 17:10
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
En inkább gyerek verseket, mondokakat olvasok, ugy vettem észre a dallamosabb dolgok jobban érdeklik, figyeli a számat közben, neha mosolyog. A sima szöveg felolvasása egyáltalán nem izgatja egyelőre (5 hónapos). Szerintem ez olyan dolog, hogy ártani nem árthat, maximum nem érdekli a babát, de azért az csak jó lehet, ha sok beszédet hall.
2020. máj. 14. 17:30
 3/7 anonim ***** válasza:
82%
En is olvasok a 3,5 hónaposomnak. Fejleszti a belső képalkotást, jó hatással van a szókincsre. Olyan szavak vannak a mesékben, akiket mi itthon amúgy sose használunk. Meg pl a Szenillát mikor olvastam neki: cet, uszony meg ilyenek, hat ezeket nagyon máshonnan nem hallaná. De ha rendszeresen olvasom neki és ha nagyobb lesz majd mutogatom a rajzon, hogy az az uszony, akkor megtanulja. Az meg, hogy most még nem érti, nem baj. Megszokja, hogy a napirend része a mese is.
2020. máj. 14. 17:48
 4/7 anonim ***** válasza:
82%
Ja és fejleszti a későbbi szövegértést is, mert ha csak nézi a mesét, akkor készen kapja az értelmet, de a mesénél el kell képzelni. Ahogy később az olvasásnál is
2020. máj. 14. 17:49
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Milyen jó, hogy vannak még ilyen szülők!!! Örülök hogy máshol is van olyan, hogy nem a tv- t kell hallgatnia a kicsinek, hanem a szülő hangját :)

Az előttem leírtakkal teljesen egyetértek én is! Tanul is és megszokja, hogy ugyanúgy része az életnek, mint majd később a rendszeres levegőzés.

Én utáltam olvasni fiatalon, kényszernek éreztem, sose olvastak nekem. Most szerettem meg, mikor olvasni kellett a kicsiknek :) De sose késő elkezdeni :)

Bár több ilyen gyerkőc nőne fel! Csak így tovább! :)

2020. máj. 15. 06:07
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
5-ös en ezt otthonról hozom. Olyannyira része volt az esti mese az életemnek, hogy kb 10 éves koromig minden nap olvasott anyukám. Regényeket “olvastunk” így ki. Szabó Magda Sziget kék, Bárány Boldizsár, Abigél. Gerald Durell könyvek. Brunella Gasperini könyvek. Két Lotti. Stb. Akkor hagytuk abba, mikor már magam akartam olvasni (amikor már elég jól meg gyorsan tudtam) de akkor is volt meg, hogy en nappal olvastam, anya meg este egy fejezetet az aktuális könyvből. Nálam a Harry Potter volt az “áttörés”. Azt nem engedtem át senki másnak 😀
2020. máj. 15. 09:47
 7/7 A kérdező kommentje:

Jó hallani, hogy ezek szerint segít az olvasás megszeretésében is.

Nekem is leginkább ösztönös ez. Nem is gondolkoztam, hogy miben segíthet. Nekem is sokat olvastak és szeretek olvasni. Az meg hogy neki olvashatok még jobbá teszi számomra

2020. máj. 15. 09:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!