Van itt olyan aki külföldön nevel gyereket?
Szerinted jobb ott? Melyik ország? Tudnál róla mesélni egy kicsit.
Én elégedett vagyok a magyar rendszerrel, 2 évig kaptam magas ellátást, utána ment a gyerekem bölcsibe, oviba, szerette mindkettőt. Most sulis, eddig azzal sincs gond. Sportol, jár Helen Doron angolra. Annyi helyen olvasom, hogy a gyerek miatt is költöztek külföldre, hogy több legyen nekik a lehetőség. De nem értem mire gondolnak pontosan.
Itthon nem mindenkinek jut magas ellátás, sport, Helen Doron.
Most kérdezel, vagy felvágsz?
Kérdezek.
Feltételezem, külföldön sem jár minden ingyen amúgy meg, legalábbis jártam sok felé, tudom, hogy nem.
Engem tapasztalatok érdekelnek, hogy máshol más országban élve adott családban mi van/mi nincs a gyerekek szempontjából.
Ha neked felvágás, hogy leírtam nekünk mi van, akkor frusztrált vagy eléggé már bocs.
Luxemburg, 5 eve vagyunk kint. A nagy (9) folyekonyan beszel luxiul, nemetul es franciaul, kesobb jon majd az angol, de mar az is ragad ra mint a kosz hallas alapjan es osszerak dolgokat ez elozo nyelves tapasztalataibol, nemreg beszelgetett egy nemet egyetemistaval aki azt hitte hogy a gyerek Nemetorszagban el, olyan folyekonyan eltarsalogtak. A kicsi (7) folyekony luxibol es most tanulja a nemetet, ra a francia ragad pluszban, de az jovore jon a suliban. Nem tudom osszehasonlitani hogy a rengeteg nyelvora miatt melysegeiben mennyivel kevesebbet tudnak majd egyeb tantargyakbol, de azert 5nyelv anyanyelvi szinten 18eves korodra az kemeny. Ebbol indulnak majd valoszinuleg egy nem magyar egyetemen. Emellett magyarul is olvasnak konyveket (nyelvtankonyveket is) a sajat korosztalyukban, nincs akcentusuk.
Ez a legnagyobb elony. Kellemes orszag, par tizen km-re 3 iranyba 3 szomszedos orszag, sokat kirandultunk, kalandoztunk a korona elott, ezt otthoni fizetesbol lehetetlen lenne. Korabban nagyon sok volt az eso, hetekig zsinorban, a globalis felmelegedes miatt ez is enyhult. Az orvost elore kell fizetni zsebbol, 50-60euronal kezdodik ha csak raneznek a gyerekre, de az allam a 80x%-at visszautalja. Az oktatas ingyenes, de csak heti 20oraban van iskola, mi a ferjemmel viszont 40oraban dolgozunk plusz ingazas, a "napkozi" nem olcso, 900eur megy el erre havonta, csaladi potlek viszont a magyarral szemben 500eur.
Nekem az anyagi stabilitás miatt éri meg.
Itt nem volt olyan alkalom, hogy ne dolgoztunk volna, míg Magyarországon többször is munkanélküliek lettünk, de ha volt munkánk se volt elég a fizetés soha.
Vidéken örültem ha nem 80 ezer volt a fizetésem, hanem túlórával felment 100 ezerre.
Na ilyen bajom itt nincs.
Igaz nem lehet otthonmaradni a gyerekkel 3 évig, csak egy, de legalább anyagilag biztonságban vagyunk, van megtakarításunk, stb.
Hollandiaban elunk. 8 eves volt a gyerek, amikor koltoztunk, most 17.
Összehasonlíthatatlan a két országban az oktatás és a hozzáállás. Az altalanos iskola pl viccnek tűnik a magyarhoz kepest, de egy idő után bizony rájön az ember, hogy ez a jó. Itt valóban az alapokra mennek. Arra, higy a gyereknek menjen a technikai és az erto olvasás, tudjon fogalmazni, előadást tartani, alapmuveketeket végezni matekból. Majd a középiskolában megtanítják a többire, hiszen addigra már idősebb, érettebb lesz, tudja majd miért kell tanulnia. Itt a nyelvet se erőltetik úgy, mint Magyarorszagon. Általános iskolában pl max 7. evfoylamon kezdenek el idegennyelvet tanulni, mégis az ország kb 80%-a beszél angolul. Általános iskolában Nincs dolgozat, felelés, a többségben 8. évfolyamig házi feladat se. Vannak felmérések, de ezek közül csak a 8. évfolyami a lényeges, ez adja meg, hová megy a gyerek tovább. Sport, különóra se jellemző. Itt a gyerekek valóban gyerekek.
Középiskolában beindul a tanulás. Ott rendesen 60perces órák vannak, a gyerekek fél 9tol sokszor 17 óráig vannak suliban. Házi feladat itt már van, de pl az én gyerekem most harmadikos és a 3 év alatt tán kétszer volt olyan, hogy itthon csinálta volna meg: kapnak rá idot a suliban is.
Szoval igen, jobbnak tartom az itteni rendszert.
Köszi a válaszokat, jó volt olvasni a tapasztalatokat.
Szeretnék külföldre költözni, mondjuk a vírus miatt nyilván nem most, meg amúgy sem most terveztem hanem 3-4 év múlva.
Mondjuk engem nem az anyagi része vonz, itt is jól élünk, a férjem 600 ezer körül kap, én 400 körül, + jutalmak, kafetéria, 1 millió felett van a bevételünk, kiadásunk a 80 ezres házhitel, kb 60 ezer rezsi, meg kb 100-120 ezer megy el a boltban. Sza max olyan 250e. Havi 800 ezer körül ha akarunk el tudunk tenni félre. Szerintem külföldön se tudnánk ennél többet, mert nem vagyunk orvosok meg ilyenek sajna, nem származunk gazdag családból, nekem közgazdasági diplomám van a férjemnek meg középfokú logisztikai sulija, de most már magas beosztásban dolgozik. Bár nem tudom külfüldön élve pl nektek mennyi marad meg havonta a kiadásokon felül. De semmi olyan végzettségünk nincs, amiért kapkodnának szerintem kint amúgy az a baj.
A másik ami visszatart, a család. Itt vannak a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, unokatesók, a gyerekem kötődik mindenkihez nagyon.
De én nagyon vágyok rá, hogy külföldön éljünk, megtapasztaljam milyen az, ott fejlesszem a nyelvet, főleg az északi országok vonzanak, Dánia (ott voltam mostanában vírus előtt 3*, az nagyon tetszik) vagy Norvégia, illetve Kanada is tetszene amúgy. Nyugat-Európát Portugália kivételével nem szeretem csak az az egy tetszett, esetleg még az. Leghosszabb időt eddig Angliában voltam, 1 hónapot, de ott végülis "nyaralni", úgy más mint dolgozni ésis élni.
Csak kicsi félsz van bennem, hogy feladom az életünk itt, és mi van ha nem lesz jobb sokkal. Pedig már tini korom óta akartam menni valahova, csak még sose jött össze.
Ugye most meg már a gyerkőc a fő szempont.
Hogy neki mi a jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!