Gyes alatt születik a 2. baba. Milyen járandóságok járnak?
Mindig mást olvasok és összezavarodtam.
Nekem nem volt meg a 180 bérezett napom az 1. babával, mert táppénzen voltam (10 év folyamatos munkaviszonyom van), így a tgyás-m maximalizálva volt (minimálbér 2x-nek a 70%-a). Max gyedet kapom jelenleg.
Ha a 2. baba a gyed lejártát követő 2-3 hónapban születik, azaz GYES-be, akkor milyen járandóságok járnak?
Nagyon megköszönöm, ha valaki tudna segíteni
Szia!
Ha lejár a GYED, nem tudnál visszamenni dolgozni? Illetve vegyenek vissza és vedd ki a szabikat, amik megilletnek és utána menj táppénzre. Nem tudom hány nap szabid lehet. A GYED lejártától a FÉRJED igényelje meg a GYEST. Te kapod a bért/táppénzt, a férjed a GYEST és a bérét. Aztán, ha megszületik a pici a férjed azonnal mondja le a GYEST a nagyobbik után, te pedig menj szülési szabira.
Sziasztok!
Egyetértek az előttem szólóval ez a legjobb megoldás!
Viszont a válaszolótól kérdezném hogy a Gyest miért kell lemondani ha nem az anya igényli?
Nem csak akkor kell ha az anya van Gyesen és megszületik a második baba?
Köszike előre is a választ!
Azért kell lemondani, mert egyszerre két ellátás két gyerekre nem jár, ha együtt (egy lakcímen) élnek a szülők. Nem kaphat apa GYES-t a nagyra, amikor anya GYED-et, TGYÁS-t kicsire.
THGY-t mindenképpen kapsz, abba beleszámít az előző THGY és GYED. GYED-et attól függ. Munkaviszonyban vagy? Akkor kapsz szerintem, méghozzá mivel 2 éven belül mész újra GYED-re, uaz lesz az alapja. A 180 nap már 365, ha minden igaz, így nem vagyok biztos a GYED-edben, de a THGY tuti szerintem.
GYES-t le kell mondani a gyerek várható születése előtt 28 nappal, és megigényelni a THGY-t. Így jársz a legjobban.
Nekem sajnos csak THGY jár majd, mert passzív GYED-en vagyok. 2 év és 3 hónap lesz a két gyerkőc között. :(
Ez segíthet:
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Valaki egyszer azt írta, hogyha GYES alatt születik a baba, de a GYES elején, akkor ugyanazok a járandóságok járnak, mint annak előtte. Ez igaz?
Attól félek, hogyha netán egy hónappal is előbb jönne a baba, akkor még egy hónapom sem lenne meg, amit szabadságon töltenék. Ez nem gond?
Utolsó vagyok.
Ha a GYED igénylésed az előző GYED lejártát követő két éven belül van, akkor "...Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével."
"...Ha a biztosítottnak azért nem volt az irányadó időszakban figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a GYED naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a minimálbérnél, vagy a tényleges, illetőleg szerződés szerinti keresetnél kedvezőbb."
Amúgy tényleg 180 nap, most néztem.
Töltsd le a gyerekfüzetet, abban minden benne van (kérdés, hogy ki az, aki ki tudja hámozni belőle az igazságot :/ ). Szakbarbár is tud segíteni, az inda.hu Fórum részén. Ő profi, én csak amatőrködök itt.
Sajnos vannak dolgok, amik ütik egymást (nálam pl).
09:11, 10:20-as vagyok.
Szerintem nem elég a külön lakcím apa és anya esetében, mivel a gyerek(ek) lakcíme valószínűleg uaz, mint az anyáé. Abban az esetben működne ez, ha apa nevelné az egyik, anya a másik gyereket. Vagy nagymama. De szerintem ezt igazolni kell hatóság felé. (gyermektartás- és elhelyezés gondolom)
Hogy érted, hogy a táppénz miatt nem volt meg a 180 napod, amikor 10 évig folyamatosan dolgoztál?A szülést megelőző 2 évben nem volt meg a 180nap, de amúgy van 10 éved?
Ez olyan nem jó, nem? Nem értem, miért csak az utolsó 2 évet nézik. :(
A tgyás-hez a szülést megelőző évben szükséges a 180 bérezett nap. Azaz én adott évben júniustól táppénzen voltam és a babám csak a következő évben született. Azaz az előző évben nem volt meg a 180 bérezett nap (táppénz nem számít bele). Ha ezt tudom, kiveszem a csomó szabimat, de senki nem figyelmeztetett.
Nyugodt voltam, pont a folyamatos munkaviszonyom miatt.
A gyed-hez nézik visszamenőleg a 2 évet. Ezért a gyed összegénél nem volt gond.
Szóval kb havonta 50 e ft-ot buktam, mert pár nap híján nem volt meg a 180 nap. Kérelmet írtam az OEP-nek, akik a törvényre hívatkozva leráztak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!