Mi baj van a midkét nemnek adható nevekkel?
Nem tudom biztosan, csak hallottam, hogy valaki olyan nevet kérelmezett a gyerekének, ami külföldi és mindkét nemnek adható. Az elutasítás oka ez utóbbi volt.
Tudom hogy a magyar nevekben ennek nincsen hagyománya. Nyilván ne legyen István egy kislány. De ha elfogadtuk kívülről a Jennifert Dzsenniferként, akkor miért nem fogadjuk el pl. a Cameront Kameronnak és adjuk fiúnak lánynak is? Ez miért akkora baj?
Mert ez a szabály. Pont. Ugyanazért, amiért nem adhatsz a gyerekednek öt keresztnevet, pedig az angol arisztokratáknak szabad.
A 2010. évi I. törvény 44. §-ának (3) bekezdése kimondja: „Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: MTA) által összeállított utónévjegyzékből. Az utónévjegyzéket az MTA a honlapján teszi közzé.” Erre való hivatkozással a magyar névhagyományok alapján fiúgyermek számára csak férfinevet, leánygyermek számára csak női utónevet javasolunk bejegyzésre. Amennyiben egy fantázianevet már az egyik nemnek javasoltuk, azt a későbbiekben a másik nem részére nem javasoljuk."
Nem azért utasítják el, mert mind két nemnek adható.
Más lehetett az oka.
Sok olyan név van, ami külföldön unisex, itthon eldöntik férfi vagy női.
Lsd. Andrea, Alex, Ariel, Mária (nem vicc, sok országban férfi név), Robin, Vivien.....
A Cameron nevet is férfinek vagy nőinek kategorizálják és kiejtés szerint nagyobb az esély, hogy elfogadják. Hangzásilag inkább férfi névként, Kemeronnak írva.
Denis(z)
Mi jut eszedbe róla? Lány v fiú név?
Nekem ez a gyermekem neve. Mit gondolsz a nemerol?
Ha már mindkét nemnek adható névről beszélgetünk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!