Mi ez az új hülyeség, hogy a Mikulásnak sütnek a gyerekek? Tele a facem ezekkel a képekkel.
#7 nem csak az usában van így.
De halkan megjegyzem, hogy 25-én készülhetsz a pizsamában ajándékot bontó gyerekek képére. 😉
Amúgy kinek mi tetszik. Te éld meg úgy az ünnepeket, ahogyan neked tetszik. Sokan nem szeretik már a Jézuskás sztorit.
Egyszer a hívő ismerősöm mondta, hogy náluk az amerikai mozifilmes példa alapján van a karácsony (25-én éjszaka jön a télapó) mert nincs olyan, hogy Jézuska. Egy Jézus van. Jézus meg nem vitt ajándékot senkinek, neki is a három királyok vittek. Szóval vallási értelemben sem helytálló a történet.
Tehát kinek mi tetszik úgy adja át a gyerekeinek. Pár év és úgyis rájön, hogy mindegyik történet kitalált. 😁
A katolikus Mikulás Miklós püspököt idézi fel, aki szegény leányok számára dobált be pénzt az ablakon éjjel, hogy a lányoknak ne kelljen erkölcstelen útra lépni, hanem férjhez mehessenek annak rendje módja szerint. Ezért nálunk a Mikulás, de 40-50 évvel ezelőtt még a kommunista Télapó is hosszú piros köpenyben érkezett, püspöksüveg forma fejfedője volt, és pásztorbottal járt. Szerintem már a szánkó és a szarvasok is angolszász hatás, a mi óvodánkba még gyalogosan jött a Télapó, panaszkodott is, hogy elfáradt a hosszú úton, jól sett neki leülni.
Az angolszászok protestánsok, ott nem tisztelik a szenteket. Az ő Mikulásuk a Karácsony Apó (Christmas Father), aki nem is dec. 6-án, hanem karácsonykor hozza az ajándékot a kanndallópárkányra lógatott zoknikba, amikor nálunk már az angyalok, esetleg a Jézuska tevékenykedik. A ruhája meg olyan, mint a kéményseprőké, csak pirosban, pocakos és fekete öv van a derekán. Neki szokás kekszet, tejet és a rénszarvasa számára répát kikészíteni.
De hála a globalizációnak, ezek a mesék most összekeverednek. A Mikulás bácsi a térdén ringatja a Kisjézust, az angyalok pedig rénszarvaspecsenyét sütnek nekik. Ja nem, azért van a keksz, hogy azt egyék.
Nem mindegy? Ha a gyerekeket nem zavarja...
Ha meg igen, mondd nekik teljes meggyőződéssel, hogy ez csak mind mese. Persze, az oviban azt játsszák, hogy a Mikulás megeszi a kekszet, de igaziból éjjel jön, mikor senki se látja, és innen jöhet a te verziód. de azért hagyja csak a többieket, hadd higgyék el, amit az óvónéni mond. Fő, hogy ő tudja az igazat.
Nem képzeld, ha én nem vagyok frusztrált, se megkeseredett, nem teszek fel kérdést a szomszéd Julcsi ünnepi szokásairól. Pusztán azért mert nem érdekel. De nem baj már megszoktuk, hogy pár hozzád hasonló nem arra használja ezt az oldalt amire való, hanem kibeszélésre, mi a vélemenyetek erről arról, ugye de gáz.
Siralmas.
#14 azért van, mert nekik tetszik. Szerintük cuki és mivel a ma már lehetséges 2 kattintással megmutatni másoknak és nem kell a várni az ünnepekig, hogy megmutathassa az ismerősöknek, így megosztja facen.
Vitatható ennek a jó és rossz hatásai. De az meg már legyen az ő bajuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!