A Ti gyereketek hány éves korától tudott egyedül fürdeni? Veletek alszik egy szobában? Mindig Te csinálod neki a reggelijét?
A barátom legkisebb tesója most lesz idén negyedik osztályos, mégis még a szüleivel alszik egy szobában (külön ágyon), még az anyukája fürdeti, ő mossa meg a fogát és egy szeletet nem tud megvajazni magának. Nekem ez nagyon nagyon nagyon nagyon furcsa, mert már emlékszem, hogy ovisként is tudtam egyedül fürödni, fogat mosni, a legtöbb dolgot már ki tudtam magamnak önteni egy pohárba, bekötöttem a cipőfűzömet. Én olyan furcsa, hogy arra a gyerekre meg mindent ráhagynak, hisztizhet is, csak inkább legyen csend és semmi szigor nincs náluk. Még ha csúnyán beszél se szólnak rá. Rossz nézni komolyan, a legtöbbször én akarnék rászólni, hogy nem igaz, hogy ennyit nem tud megcsinálni 10 évesen! És a szülők szerint ez így van jól. Csak szeretném tudni, hogy a mai generációt nevelik így, vagy én látom rosszul :)
25/N
A négyévesem képes egyedül fürdeni, saját szobája van, már jóideje képes fogat mosni egyedül. Cipőt kötni nem tud, de kenyeret kenni igen.
De szülőként azt is tudom, hogy míg nem volt saját gyerekem, sokmindenről fogalmam sem volt. Szóval ne kritizálj senkit. Figyelj, vond le a következtetést, hogy te majd jobban csináld.
Na igen, mindig bejelenti, hogy megy WC-re, kis és nagy dolgot is, és le kell utána húzni a WC-tm mert ő ,,nem tudja". Inkább csak nem törődöm, lusta, látszik is rajta, hogy csak húzza a vállát meg nem érdekli, úgyis megcsinálják helyette. Oké, a szülők a hibásak, de azt se hiszem el, hogy egy ilyen idős fiúban semmi belső indíttatás sincs, hogy már egyedül kéne a dolgokat csinálni.
Nincs lakhatási kényszer: lent is van még egy nagy nappali ággyal, fent pedig két üres szoba, ahol szintén vannak ágyak.
Nem akarok én beleszólni, csak sokat vagyok ott, és nem akarom átvenni, nekem ez nem természetes.
Utolsó vagyok, a 6 és 8 ileves gyerekek.
Az a baj, ha tényleg s szülő mindent megcsinált, nemesz önálló. Én ennyi idősen már oorszivoztam, mosogattam, egyedül otthon hagytak szünidőben... sajnos a mai generáció később csinálja magától a dolgokat.. Bezzeg a buli már menne 14 évesen.
22 hónapos a fiam. Már használ kést kenyér kenéshez, persze még ügyetlen, de csak így tanulja meg. Fürdéskor kér fürdetőt a kezére és mosakszik magától, persze még én fürdetem, de gyakorol. Fogmosást inkább imitálja, még annyira nem pontos a mozgása. Kézmosás már megy egyedül (csap megnyit, kéz megmos, csap elzár, kéz megtöröl) csak elérni segítek a dolgokat.
Minden attól függ hagyják e gyakorolni, tanulni.
Mellékesen biztos vagyok benne, hogy egy ekkora gyerek egyedül is képes ezekre, csak kényelmesebb anyát ugráltatni. Gondolom, ha a suliban kell pisilni menni ott nem segítenek neki lehúzni a wc-t stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!