Ha munkanelkuli vagyok es nincs Tb kartyam akkor is igenyelhetem a gyedet?
Ha a szüléstől időpontjáig van 1 év munkaviszonyod 2 éven belül ÉS a szülés napján is biztosított vagy (biztosított= munkaviszonnyal rendelkezel, vagy álláskeresési járadékot folyósítanak neked), akkor jogosult vagy GYED-re.
DE mivel te azt írod nincs TB-d, aligha kaphatsz GYED-et.
Egyébként ha magad fizetnéd a TB-d, akkor is csak egészségügyi ellátásra lennél jogosult, pénzbelire nem.
Viszont ha úgy lettél terhes, hogy nem rendezett a TB jogviszonyod, akkor a saját érdekedben nagyon sürgősen húzz be a helyi NAV irodába, mert a terhesgondozás során biztosan ellenőrzik a jogviszonyod, és késedelmi kamatokkal fizetheted utólag az elmaradt egészségügyi járulékot!
Dehogy is. A biztosítottság amúgy sem a kártyádtól függ, nekem három évig nem volt TB kártyám, mert elvesztettem, ettől még biztosított voltam mindvégig.
A GYED-hez az kell, hogy a szülés pillanatában rendelkezz munkahellyel, meg előtte meghatározott ideig úgyszintén. Ha munkanélküli vagy, nem kapsz GYED-et.
GYES-t igen, azt mindenki kaphat.
De a "nincs Tb kártyám" az nálad mit jelent? Biztosítva sem vagy? Mert, mint írtam, a kártya önmagában nem sokat jelent, ha elveszett, csináltatsz egy újat, és csókolom. De ha nem is vagy biztosítva, akkor az elég ciki lesz, mert akkor az egész terhesgondozást és szülést és kórházi ápolást ki kell fizetned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!